Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas energoapgādes kompānijas "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs nākamajos mēnešos prognozē dabasgāzes cenas kritumu.

"Runājot par nākotni, es gribu izteikt optimistiskas prognozes par kurināmā cenu. Mēs redzam, ka pasaulē krītas naftas cenas un, kā zināms, Latvijā dabasgāzes cena ir saistīta ar iepriekšējo deviņu mēnešu mazuta ar (sēra saturu līdz 1%) un dīzeļdegvielas (ar sēra saturu līdz 0,1%) cenām Amsterdamas, Roterdamas un Antverpenes naftas produktu biržās, kā arī ar Eiropas bankas noteikto ASV dolāra un eiro kursa attiecību. Tādēļ mēs sagaidām, ka nākamajos mēnešos dabasgāzes cenai vajadzētu samazināties," intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" sacīja Žīgurs.

Viņš norādīja, ka lielākie ieguvēji no dabasgāzes cenas krituma būs centralizētās siltumenerģijas patērētāji, jo gāzes cenas ietekme uz apkures gala cenu ir tieša. "Elektroenerģijai tik tiešas ietekmes nav, jo jau pašlaik mēs pērkam lētāku elektroenerģiju biržā. Tomēr, turpinoties gāzes cenu kritumam, pozitīva ietekme būs arī uz elektroenerģijas cenām," piebilda "Latvenergo" vadītājs.

VIenlaikus viņš gan atzīmēja, ka gāzes cenas kritums nebūs līdzvērtīgs naftas cenas samazinājumam - straujākais kritums esot gaidāms pavasarī. "Mūs tas tiešā veidā neietekmēs, jo siltumenerģijas gala cena mainās proporcionāli gāzes cenai. Jo lētāka ir gāze, jo lētāks siltums ir rīdziniekiem. Savukārt, kas attiecas uz elektroenerģiju, tad mēs iegūsim iespēju iesniegt biržā lētāku piedāvājumu. Tālākais jau ir atkarīgs no citiem piedāvājumiem. Ja tie būs vēl lētāki, tad mēs no gāzes cenas samazināšanās neiegūsim neko. Ja mūsu piedāvājums būs starp lētākajiem, tad mēs iegūsim iespēju ražot ar pilnu jaudu un nedaudz pelnīt," paskaidroja Žīgurs.

"Latvenergo" ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!