Ārzonu jeb ofšoru uzņēmumu skaits Latvijā pēdējos gados ir audzis, atsaucoties uz "Creditreform" pētījumu, vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Pāris gadu laikā kopumā ir palielinājies to uzņēmumu skaits, kuriem ir ārvalstu daļas pamatkapitālā.

Latvijā redzama situācija, ka vieni ofšori kļūst populārāki, kamēr citu nozīmība rūk. Latvijā, vērtējot pēc tiešo investīciju apjoma, populārākās ir Eiropas ofšori – visvairāk Kipra. Pēdējo piecu gadu laikā šīs valsts "investīcijas" Latvijā ir divkāršojušās, sasniedzot 1,2 miljardus eiro 2015. gada beigās, vēsta "Latvijas Avīze".

Otra populārākā labvēlīgāku nodokļu valsts ir Nīderlande, tās investīcijas pēdējo pāris gadu laikā svārstās ap vienu miljardu eiro.

Aiz Kipras un Nīderlandes seko Britu Virdžīnas, Beliza, Angilja un Lihtenšteina.

Tikmēr Panamas uzņēmumu ieguldījumi Latvijā ir samērā nelieli. Kā vēsta "Latvijas Avīze", šobrīd ir reģistrēti vairāk nekā 80 uzņēmumi, kuru pamatkapitālā ir ieguldījumi no Panamas. Tikai puse no tiem sasniegusi jebkādu "taustāmu" finanšu rezultātu.

Aktīvāk ofšoru zonas māk un spēj izmantot lielie uzņēmumi, kuru rīcībā ir pietiekami finanšu līdzekļi, lai algotu attiecīgos konsultantus, secina laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!