Foto: Ieva Leiniša/LETA

Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" sistēmas, kā arī Baltijas vidējā elektroenerģijas cena pieauga, informē "Latvenergo".

Lietuvā elektroenerģijas cena kāpa par 15% līdz 185,86 eiro/MWh. Latvijā cena bija 182,89 eiro/MWh, kas ir kāpums par 14%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, Igaunijā elektroenerģijas cena samazinājās par 1% un bija 149,58 eiro/MWh. Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" sistēmas cena strauji pieauga par 93% līdz 124,70 eiro/MWh.

Aizvadītajā nedēļā viens no faktoriem, kas noteica "Nord Pool" sistēmas cenas kāpumu, bija vēja elektrostaciju izstrādes kritums "Nord Pool" reģionā par 31%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Turklāt Ziemeļvalstu atomelektrostaciju pieejamās jaudas īpatsvars no kopējās uzstādītās samazinājās līdz 69% ikgadējo apkopes darbu un neplānota Zviedrijas "Forsmark" atomelektrostacijas 1. bloka atslēguma dēļ.

Elektroenerģijas cenu kāpumu veicināja arī energoresursu un emisiju kvotu cenu pieaugums. Aizvadītajā nedēļā enerģijas plūsmas no Somijas kāpa par 85%, atstājot lielāku ietekmi uz Igaunijas elektroenerģijas cenu. Tajā pašā laikā enerģijas plūsmas no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala pieauga tikai par 7%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš palika iepriekšējās nedēļas līmenī un bija 6752 GWh, tajā pašā laikā izstrādes apjomi pieauga līdz 7241 GWh.

Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš palika iepriekšējās nedēļas līmenī un bija 475 GWh. Latvijā kopā tika patērētas 122 GWh elektroenerģijas, kas ir par 1% mazāk nekā nedēļu iepriekš. Tikmēr Igaunijā elektroenerģijas patēriņš pieauga par 1% līdz 146 GWh. Lietuvā patēriņš palika iepriekšējās nedēļas līmenī; tika patērētas 207 GWh elektroenerģijas.

Baltijā kopējā elektroenerģijas izstrāde kritās par 13%, tika saražotas 278 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrāde samazinājās par 4% līdz 64 GWh. Igaunijā ražošanas apjomi saruka par 14% līdz 157 GWh. Lietuvā elektroenerģijas izstrāde bija 57 GWh, kas bija par 18% mazāka nekā iepriekšējā nedēļā.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 52%, Igaunijā – 108%, bet Lietuvā 27%. Baltijas valstīs tika saražoti 58% no reģionā patērētā elektroenerģijas apjoma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!