Foto: F64

Pagājušajā nedēļā vidējā elektroenerģijas cena Latvijā un Lietuvā vienoti samazinājās par 37%, informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cenas "Nord Pool" reģionā samazinājās. Latvijā un Lietuvā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena vienoti bija 74,91 eiro par megavatstundu (MWh), un abos tirdzniecības apgabalos tā saruka par 37%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Savukārt Igaunijā elektroenerģijas "spot" cena kritās par 38% līdz vidēji 73,96 eiro par MWh. "Nord Pool" nedēļas sistēmas cena samazinājās par 30% līdz vidēji 76,01 eiro par MWh.

Elektroenerģijas samazinājumu "Nord Pool" reģionā galvenokārt veicināja vēja izstrādes kāpums par 56%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Turklāt siltāku laikapstākļu rezultātā elektroenerģijas patēriņš reģionā samazinājās par 7%. Kopumā energoresursu cenas pazeminoša ietekme bija arī banku krīzei ASV un Eiropā, samazinoties nākotnes darījumu apjomam. Elektroenerģijas cenu samazinājumu Baltijā ietekmēja gan Somijas Olkiluoto atomelektrostacijas 3. bloka testi un par 40% lielākas elektroenerģijas plūsmas no Somijas, gan arī par 6% lielākas plūsmas no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 8813 gigavatstundas (GWh), un izstrādes apjomi - 9211 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs samazinājās par 6% līdz 526 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms bija 131 GWh, kas ir par 3% mazāks nekā nedēļu iepriekš. Igaunijā elektroenerģijas patēriņš kritās par 12% līdz 163 GWh. Lietuvā patēriņš bija 232 GWh, kas samazinājās par 4%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas izstrāde Baltijā saruka par 9%, un kopā tika saražotas 365 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms samazinājās par 8% līdz 152 GWh. Igaunijā elektroenerģijas izstrāde kritās par 21% un bija 98 GWh. Savukārt Lietuvā ražošanas apjomi pieauga par 1%, un tika saražotas 115 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 116%, Igaunijā - 60%, bet Lietuvā - 50%. Baltijas valstīs tika saražoti 69% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!