Foto: LETA

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis trešdien sarunās Varšavā apņēmušies koordinēt nostāju sarunās par Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžetu, informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) Preses un informācijas nodaļā.

Tikšanās laikā Rinkēvičs un Sikorskis pārrunāja aktuālās norises ES - 26 valstu fiskālā līguma sagatavošanas gaitu, kā arī vienojās koordinēt abu valstu nostāju sarunās par ES daudzgadu budžetu, ieskaitot par kohēzijas un lauksaimniecības tiešmaksājumu līdzekļiem.

"Mēs uzskatām Poliju par ārkārtīgi nozīmīgu partneri gan Baltijas jūras reģionā, gan ES un arī Ziemeļatlantijas aliansē," tikšanās laikā uzsvēris Latvijas ārlietu ministrs.

Ministri pārrunāja enerģētiskās drošības stiprināšanu, tostarp energoresursu piegāžu avotu diversifikāciju, kā arī enerģētikas infrastruktūras projektu īstenošanu reģionā. Polijas ārlietu ministrs pauda gatavību dalīties pieredzē par slānekļa gāzes ieguves iespējām. Abas puses bija vienisprātis par nepieciešamību turpināt darbu pie "Rail Baltica" dzelzceļa projekta.

Rinkēvičs izteica atzinību Polijas kolēģim par teicami novadīto Polijas prezidentūru ES Padomē un pauda interesi pārņemt Polijas pieredzi, gatavojoties Latvijas prezidentūrai 2015.gada pirmajā pusē.

Sikorskis no savas puses augstu novērtēja Latvijas paveikto ekonomiskās un finanšu krīzes pārvarēšanā un atzina, ka Latvija šajā ziņā var būt piemērs citām ES dalībvalstīm. Abi ministri kā ļoti veiksmīgu novērtēja Latvijas un Polijas ekonomiskās sadarbības attīstību - 2011.gadā tirdzniecības apjoms starp abām valstīm vēsturiski pirmo reizi pārsniedza viena miljarda eiro atzīmi. Sikorskis arī pateicās par Latvijas valsts atbalstu poļu minoritātei Latvijā.

Sarunas gaitā tika apspriesti ar reģiona drošību saistīti jautājumi. Latvijas ārlietu ministrs pateicās Polijas pusei par tās ieguldījumu Baltijas valstu gaisa telpas kontroles nodrošināšanā NATO ietvaros ("air-policing"). Puses apmainījās arī ar viedokļiem par ES Austrumu Partnerības iniciatīvu, kā arī attiecībām ar Krieviju un Baltkrieviju.

Rinkēvičs ielūdza Sikorski vizītē apmeklēt Latviju. Polijas ārlietu ministrs šo ielūgumu pieņēma.

Vizītes laikā Rinkēvičs tikās arī ar Polijas prezidenta padomnieku ārlietu jautājumos Jaromiru Sokolovski un Polijas senatoru un bijušo aizsardzības ministru Bogdanu Klihu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!