Foto: Shutterstock
AS "Latvijas balzams" pērn no vietējiem ražotājiem iepircis vairāk nekā 11 tonnas dabas velšu, tostarp sešas tonnas žāvētu melleņu, 4,5 tonnas žāvētu ābolu un 0,6 tonnas medus, savukārt divu gadu laikā alkoholisko dzērienu ražošanai iepirkto dabīgo izejvielu daudzums audzis par 30%.

Kā informēja uzņēmuma komunikācijas vadītāja Dana Hasana, "Latvijas balzams"" pērn ražošanā izmantojis 131 tonnu dažādu dabīgo un augu izcelsmes izejvielu, neskaitot spirtu un vīnogu vīnu. Pērn iepirktas arī 7,2 tonnas "Arabica" kafijas pupiņu, 2,3 tonnas svaigas ingvera saknes, 160 kilogramu liepziedu, 200 kilogramus vērmeļu un citas dabas veltes. Tāpat dzērienu ražošanai pērn iepirktas 95 tonnas dažādu dabīgo sulu koncentrātu. Izejvielu ģeogrāfija ir plaša, eksotiskākās no tām tiek piegādātas no Kamerūnas un Indonēzijas.

"Patērētāji visā pasaulē arvien vairāk uzmanības pievērš veselībai, pieprasa dabīgas izejvielas, pievērš uzmanību kaloriju, alkohola un cukura daudzumam dzērienos. Tāpēc arī mūsu dzērienu receptūrās izmantojam tikai dabīgo sulu koncentrātus, paši gatavojam ekstraktus no dabīgām izejvielām, kā arī ražojam dzērienus, kas saņēmuši īpašo košera sertifikātu. Košerēto produktu popularitāti ietekmē augošais pieprasījums pēc produktiem bez alergēniem, ko lielā mērā nodrošina košera prasību izpilde," sacīja Hasana.

Lielāko īpatsvaru dabīgo izejvielu klāstā veido dabīgo sulu koncentrāti, ko izmanto balzama, liķieru, sidru, kokteiļu un dzirkstošo dzērienu ražošanai. Visvairāk pērn iepirkts upeņu sulas koncentrāts - 41 tonna, kas tiek izmantots tādu dzērienu kā "Rīgas Melnais Balzams" un upeņu liķiera "Moulin De Fruits Creme De Cassis" ražošanā, kā arī ābolu sulas koncentrāts - 30 tonnas, ko izmanto sidru un dzirkstošo dzērienu ražošanā.

Dzērienu ražošanā būtiska izejvielu cena un kvalitāte. Komentējot izejvielu cenu izmaiņas pasaulē, AS "Latvijas balzams" iepirkumu daļas vadītājs Aleksandrs Usovs norādīja, ka graudaugu raža Eiropā pērn bija laba, tādēļ cena pat nedaudz samazinājusies.

"Izvērtējot tirgus piedāvājumu un kvalitāti, pērn iepirkām gan Eiropā ražotu spirtu no Slovākijas, gan mūsu grupas uzņēmumā Krievijā ražotu augstākās raudzes graudu spirtu. Jaunums ir kukurūzas un griķu spirts, kuru iegādājāmies degvīna "Stolichnaya Gluten Free" ražošanai," sacīja Usovs.

Otra stratēģiskā izejviela ir vīnogu vīns, kuru uzņēmums iegādājas lielākoties no Spānijas.

"Vīnogu raža Dienvideiropā pagājušogad bija vidēji laba, atsevišķos reģionos slikta, bet jaunu tehnoloģiju izmantošana vīnogulāju audzēšanā Spānijā veicinājusi augstu ražīgumu un šīs valsts izrāvienu. Arī Francijas un Vācijas vīndari izrāda interesi par spāņu vīnmateriāla iegādi," norādīja uzņēmuma pārstāvis.

Kā ziņots, "Latvijas balzams" kopš 2014.gada oktobra iekļauts holdinga kompānijā "Amber Beverage Group", kas tika izveidota, starptautiskajai alkoholisko dzērienu kompānijai "SPI Group" apvienojot Baltijas uzņēmumus - "Latvijas balzamu", dzērienu izplatītājus "SPI Distribution Latvia", "SPI Distribution Estonia" un "Bennet Distributors" Lietuvā, specializēto dzērienu veikalu ķēdi "Latvijas balzams veikali" Latvijā un "Darija" Lietuvā. "Amber Beverage Group" dibinātāja un 100% daļu īpašniece ir Nīderlandē reģistrētā kompānija "S.P.I. Regional Business Unit B.V.''.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!