Foto: AFP/Scanpix/LETA
Apdraudēta ir Latvijas dalība prestižajā pasaules izstādē Expo 2020 Dubaijā, izpētījis Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Būvniecība vēl nav uzsākta un arī pārējie darbi krietni kavējas.

Kopumā valsts Latvijas paviljona izveidei atvēlējusi 4,2 miljonus eiro. Ja Latvija gatavošanos pārtrauks, šī nebūs pirmā reize, kad Latvija pusceļā izstājas. Pēdējos gados mums nav pozitīvas pieredzes ar paviljona būvniecību vērienīgajā pasaules izstādē, atgādināja raidījums.

Pat darbu grafiks no Ekonomikas ministrijas puses neesot apstiprināts "tā neatbilstošās kvalitātes dēļ".

Nākamnedēļ valdība lems, ko darīt tālāk. "Politiski mēs vēlamies piedalīties – mēs varētu reprezentēt mūsu valsti un iekarot jaunus tirgus. Attiecībā uz administratīvo procesu, šo procesu vada valsts sekretārs. Līdz ar to viņš ir atbildīgs par tās norises turpināšanu vai arī neturpināšanu, pamatojoties uz objektīviem iemesliem," norāda ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV).

Pērn Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Latvijas paviljona izveides organizēšanu uzticēja Latvijas Tirdzniecības un Rūpniecības kamerai. Darba grafiks bija saspringts un ar divu mēnešu nokavēšanos kamera esot iesniegusi stratēģiskās komunikācijas plānu. Līdz pagājušā gada beigām bija jāizveido ekspozīcijas vīzija, taču līgumu ar meta konkursa uzvarētāju noslēdza vien šā gada marta beigās.

Katru gadu līdz aprīlim jāiesniedz auditēts pārskats par padarīto. Šogad tas iesniegts ar vairāk nekā četru mēnešu kavēšanos, turklāt joprojām ministrijas rīcībā neesot paviljona tehniskā projekta.

Neoficiāli tiekot runāts par problēmām pašā Ekonomikas ministrijā. Proti, ierēdņu bēdīgā pieredze ar neizdevušos EXPO organizēšanu Milānā pirms četriem gadiem, kad dažus mēnešus pirms atklāšanas toreiz stopkrānu norāva valdība. Tagad par to, kurš atbildīgs par iespējamo naudas izšķērdēšanu, lemj tiesa, atgādina raidījums.

Latvijas pēdējo gadu centieni doties uz EXPO izstādēm bijuši kaunpilni, rezumē LTV. Līdz Milānai Latvijas projekts tā arī netika, savukārt Ķīnā notikušo pasaules izstādi pirms deviņiem gadiem pavadīja pamatīgs skandāls starp toreizējiem organizatoriem - Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, lidojošajiem akrobātiem "Aerodium" un Ekonomikas ministriju. Rezultātā ministrija projekta īstenošanu aģentūrai atņēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!