Foto: LETA

Apejot regulētās dabasgāzes piegādes, AS "Latvijas Gāze" (LG) var rasties zaudējumi, ko nāksies kompensēt citiem lietotājiem, uzsver LG valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

Pirmdien Kalvītis preses konferencē apgalvoja, ka Saeima mēģinās pieņemt lēmumu par dabasgāzes tirgus atvēršanu ātrāk nekā patlaban plānots. "Manā rīcībā ir nonākusi informācija, ka notikušas vairākas koalīcijas partneru sēdes, kurās parlamenta deputāti un koalīcijas partneri mudina atvērt gāzes tirgu ātrāk par 2017.gada 3.aprīli," informēja Kalvītis un piebilda, ka tādējādi enerģētikas tirgū tiks radīts haoss.

"Saeimai pieņemot grozījumus Enerģētikas likumā, LG būs regulēts dabasgāzes uzņēmums, turpretī, kāds cits uzņēmums varēs Latvijā darboties pēc neregulētiem principiem. Un tas ir klajš konkurences tiesību pārkāpums. Aicinu pieturēties pie tiem laika rāmjiem, kādi bija pieņemti iepriekš," sacīja Kalvītis.

LG vadītājs arī atzina, ka patlaban saistībā ar gāzes tirgus atvēršanu tiek izdarīts politiskais spiediens.

"Politisko spiedienu uz LG izdara ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) un premjerministre Laimdota Straujuma (V), kuras paziņoja, ka tiks izstrādāti Ministru kabineta noteikumi par piekļuvi Latvijas gāzes tirgum. Es nezinu, kurš ir ieinteresēts šāda regulējuma radīšanā, lai Latvijā varētu ievest svešu gāzi," pauda LG vadītājs un piebilda, ka, viņaprāt, politiskais spiediens tiek izdarīts arī uz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju (SPRK).

Savukārt LG valdes locekle Zane Kotāne skaidroja, ka gāzes tirgus atvēršanai nepietiek tikai ar grozījumiem Enerģētikas likumā, bet nepieciešams pieņemt virkni citu normatīvo aktu.

"Piemēram, ja kāds Latvijā vēlas iegādāties gāzi no Lietuvas, SPRK būtu bijis jāizstrādā kārtība, kādā veidā tas varētu notikt - kā tiek piemēroti dabasgāzes pārvades tarifi, gāzes uzglabāšanas tarifs Inčukalna pazemes gāzes krātuvē un tā tālāk. Ja rīt tiek atvērts gāzes tirgus, nav tādas kārtības, kas noteiktu, piemēram, kā klients var mainīt gāzes tirgotāju," sacīja Kotāne.

Kalvītis atkārtoja iepriekš pausto, ka gadījumā, ja gāzes tirgus atvēršana negatīvi ietekmēs LG akcionārus, pastāv tiesvedības iespēja.

Jau ziņots, ka Saeimā patlaban tiek skatīti grozījumi Enerģētikas likumā, kas paredz dabasgāzes tirgus atvēršanas principus no 2017.gada 3.aprīļa, kā arī uzņēmuma LG sadalīšanas nosacījumus.

Grozījumi Enerģētikas likumā paredz, ka 2017.gada 31.decembrī ir pilnībā jāpabeidz dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora īpašumtiesību nodalīšana, tas ir, jāpanāk situācija, kad pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators ir no LG neatkarīga kapitālsabiedrība, kuras īpašnieki ne tieši, ne netieši nav saistīti ar LG vai tās akcionāriem. LG valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis atzina, ka, nosakot tik īsu termiņu, valsts vēlas aplaupīt LG akcionārus.

Tāpat ziņots, ka LG plāno Satversmes tiesā apstrīdēt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pērn septembrī pieņemtos gāzes infrastruktūras lietošanas noteikumus, kas paredz gāzes piegādes no alternatīviem avotiem. Savukārt Ekonomikas ministrija (EM) plāno sakārtot problemātisko regulējumu.

Augstākā tiesa (AT) šomēnes atcēla lēmumu par pagaidu aizsardzību lietā, kura ierosināta pēc LG pieteikuma par SPRK 10.septembrī pieņemtajiem dabasgāzes infrastruktūras lietošanas noteikumiem, kas ļauj Latvijas lietotājiem gāzi piegādāt no alternatīviem avotiem. Ņemot vērā SPRK noteikumus, AS "Latvenergo" bija plānojusi eksperimentālā kārtā no Lietuvas gāzes kompānijas "Litgas" iegādāties gāzi miljona kubikmetru apmērā, taču LG šo lūgumu noraidīja.

Jau ziņots, ka "Latvenergo" atkārtoti vērsusies LG ar lūgumu piekļūt gāzes infrastruktūrai, taču, pamatojoties uz LG izsniegto licenci, kas gāzes koncernam līdz 2017.gada 10.februārim paredz ekskluzīvas tiesības gāzes sadales tirgū, LG varētu atkārtoti noraidīt "Latvenergo" lūgumu.

Savukārt SPRK atzina, ka LG izsniegtās licences nedod tiesības atteikt pieeju un lietošanas tiesības dabasgāzes pārvades un sadales sistēmām.

EM patlaban izstrādā Ministru kabineta noteikumus, kas atļaus "Latvenergo" iegādāties gāzi no citiem avotiem jau tagad, negaidot gāzes tirgus atvēršanu 2017.gadā. Minētie noteikumi valdībā varētu tikt skatīti jau janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!