Foto: Pixabay

Vairāk nekā pusei jeb 60% Latvijas iedzīvotāju un 55% Baltijas iedzīvotāju ikmēneša ienākumi ir nepietiekami, lai iegādātos savu mājokli, un gada laikā šādu iedzīvotāju skaits ir audzis par 17%, liecina "Luminor" bankas aptaujas rezultāti.

Visizteiktāk šī problēma skar Latvijas, bet mazāk Igaunijas (47%) iedzīvotājus.

Nepietiekamus ienākumus kā būtiskāko iemeslu galvenokārt norādījuši iedzīvotāji līdz 34 gadu vecumam, īpaši Latvijā un Lietuvā.

Kā otru būtiskāko iemeslu aptaujātie Latvijā un Igaunijā min neskaidrību par nākotni, savukārt Lietuvā – nepietiekamus uzkrājumus pirmās iemaksas veikšanai.

"Ņemot vērā straujo mājokļu cenu kāpumu un augsto inflāciju, arvien vairāk Latvijas un arī citu Baltijas valstu iedzīvotāju vērtē, ka viņu ienākumi nav pietiekami, lai iegādātos mājokli, un gada laikā šādu cilvēku skaits ir būtiski pieaudzis. Tas nozīmē, ka iedzīvotāji šobrīd vairs nespēj aizņemties tik daudz kā gadu iepriekš, turklāt ienākumu trūkumu kā iemeslu norādījuši arī iedzīvotāji pēc 30 gadu vecuma, kad cilvēks ir ekonomiski aktīvākajā dzīves posmā un nereti ienākumi ir nostabilizējušies, šajā vecuma posmā arī ir vislielākais mājokļu kredītņēmēju skaits.

Arī pašreizējā globālā situācija, piemēram, karš Ukrainā, enerģijas un gāzes cenas, augošā inflācija u.c. iemesli, šogad ir ietekmējusi iedzīvotāju vēlmi aizņemties mājokļa iegādei. Pagājušajā gadā neskaidrība par nākotni bija trešais biežāk minētais iemesls, kā rezultātā atlikta mājokļa iegāde, bet šogad tā Latvijā un Igaunijā izvirzījusies jau otrajā vietā," informē Kaspars Sausais, "Luminor" mājokļu kreditēšanas vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!