Foto: Pixabay

Aptuveni katrs piektais Latvijas darba ņēmējs pozitīvi raugās uz iespēju saņemt piemaksas no savas darbavietas, kas paredzētas elektroenerģijas un apkures izmaksu pieauguma kompensēšanai, secināts bankas "Citadele" oktobrī veiktajā Latvijas iedzīvotāju aptaujā.

Uz kompensācijas mehānismiem energoresursu cenu pieauguma segšanai Latvijā cer 19%, no kuriem 6% atklāj, ka saņems algas pielikumu, lai segtu dzīves dārdzības pieaugumu, vai piemaksas pie algas vairāku mēnešu garumā. Atlikušie 13% norāda, ka viņu rīcībā precīzas informācijas nav, taču piemaksu saņemšanu no darba devēja viņi neizslēdz.

Visbiežāk algas palielinājumus vai īslaicīgas piemaksas pie algas saņēmuši iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 29 gadiem, kā arī 40 līdz 49 gadus veci darba ņēmēji. Biežāk algu pielikumus saņēmuši Rīgā, Pierīgā un Kurzemē strādājošie, kamēr retāk lielāku algu vai piemaksas saņēmuši iedzīvotāji Zemgalē.

Aptaujas dati liecina, ka piemaksas biežāk saņēmuši dažādu jomu vadītāji, kvalificēti strādnieki un kvalificēti speciālisti, turklāt biežāk algas palielinājumu saņēmuši cilvēki, kuru ikmēneša ienākumi ir, sākot no 751 eiro un uz augšu, un, palielinoties ienākumiem, algas pielikums saņemts salīdzinoši biežāk.

Lielākā daļa iedzīvotāju, proti, 56% respondentu uz kompensācijas mehānismiem necer. Aptuveni katrs piektais jeb 22% atklāj, ka viņu pārstāvētais uzņēmums neplāno palīdzēt ar pieaugošo izmaksu segšanu, savukārt vēl 34% atzīst, ka par to nav runāts, taču ir pārliecināti, ka piemaksu nebūs.

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par Latvijas iedzīvotāju iespējām saņemt dzīves dārdzības kompensāciju no saviem darba devējiem banka "Citadele" kopā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veica 2022. gada oktobrī, tiešsaistē aptaujājot 1008 cilvēkus Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!