Foto: F64

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) ir saņēmusi un sākusi vērtēt valsts akciju sabiedrības "Latvijas Pasts" tarifu projektu universālajam pasta pakalpojumam (UPP), kas paredz būtiski celt cena lielai daļai pakalpojumu, portāls "Delfi" uzzināja SPRK.

Saskaņā ar tarifu projektu vienkāršas vēstules, kas sver ne vairāk kā 20 gramu, sūtīšana turpmāk varētu maksāt vienu eiro. Tik pat turpmāk varētu maksāt arī vienkāršas B klases pastkartes nosūtīšana. "Latvijas Pasts" norādīja, ka plānotās tarifu izmaiņas skars regulēto tirgus segmentu, izņemot abonēto preses izdevumu piegādes tarifus.

"Latvijas Pasts" skaidroja, ka jaunās tarifu sistēmas projekts paredz atteikties no sūtījumu iedalījuma divās klasēs – A un B, saglabājot tikai prioritāras piegādes sūtījumus. Tādējādi pasts cer uzlabot piegādes ātrumu un uzlabot apkalpošanas ātrumu pasta pakalpojumu sniegšanas vietās.

''Latvijas Pasts'' savā paziņojumā ir norādījis, ka vēlamais piedāvāto tarifu spēkā stāšanās datums ir 2019. gada 15. jūlijs.

SPRK tarifu projekta izvērtēšanas laikā plāno pārskatīt, vai visas tajā iekļautās izmaksas ir ekonomiski pamatotas un nepieciešamas UPP sniegšanai. Tāpat regulators plāno organizēt uzklausīšanas sanāksmi, kurā ''Latvijas Pasta'' pārstāvji iepazīstinās ar plānoto universālā pasta pakalpojumu tarifu projekta būtību un ekonomisko pamatojumu. Ikvienam sanāksmes dalībniekam tiks dota iespēja uzdot jautājumus un izteikt savus priekšlikumus par iecerēto tarifu projektu.

Savukārt, kā informēja "Latvijas Pasts" jaunā pieeja paredz no līdzšinējiem 240 dažādiem pamata tarifiem pāriet uz vienkāršotu sistēmu, kurā jebkura sūtījuma cenu ietekmētu tikai trīs faktori: sūtījuma svars, tas, vai sūtījums ir ierakstīts vai apdrošināts, un ģeogrāfiskā zona, uz kuru sūtījums jānogādā.

Saskaņā ar "Latvijas Pasta" sniegto informāciju, veidojot jauno UPP tarifu sistēmu, ņemti vērā tādi faktori kā iedzīvotāju skaita samazināšanās, digitalizācija un interneta pieejamība, kas nozīmē tādu pasta pakalpojumu kā vēstuļu korespondences apjoma kritumu un līdz ar to augstākas piegādes izmaksas. Pakalpojumu sniegšanu ietekmē arī dažādu izmaksu pieaugums, skaidroja pastā. Pēdējos desmit gados kopš patlaban spēkā esošo UPP tarifu apstiprināšanas 2008. gadā dārgāka kļuvusi gan degviela, gan preces un pakalpojumi, kā arī augušas darbaspēka izmaksas.

Kā skaidroja SPRK, UPP ietilpst iekšzemes un pārrobežu vēstuļu korespondences, pasta paku, tostarp ierakstītu un apdrošinātu sūtījumu pieņemšana un piegāde.

SPRK ir pienākums iesniegto tarifu projektu izvērtēt 120 dienu laikā kopš tā publicēšanas. Kā atgādināja SPRK, šajā termiņā neieskaita laiku, kurā komersants pārrēķina tarifu projektu vai gatavo papildu informāciju.

UPP ir minimālais pasta pakalpojumu kopums, kas pieejams visiem lietotājiem visā Latvijas teritorijā neatkarīgi no to ģeogrāfiskās atrašanās vietas.

Šobrīd universālajā pasta pakalpojumā ietverti: iekšzemes un pārrobežu vēstuļu korespondences sūtījumu, tostarp ierakstītu un apdrošinātu, kuru svars nepārsniedz divus kilogramus, savākšana, šķirošana, pārvadāšana un piegāde, iekšzemes un pārrobežu pasta paku sūtījumu, tostarp apdrošinātu, savākšana, šķirošana, pārvadāšana un piegāde, kuru svars nepārsniedz 10 kilogramus un pārrobežu pasta paku, tostarp apdrošinātu, piegāde, kuras saņem no citām Eiropas Savienības valstīm un kuru svars nepārsniedz 20 kilogramus.

SPRK atgādina, ka UPP sniedzējs ir likumā noteiktajā kārtībā izraudzīts pasta komersants, kas atbilstoši noteiktajām saistībām sniedz UPP visā Latvijas teritorijā. No 2015. gada 1. janvāra līdz 2019. gada 31. decembrim "Latvijas Pastam" ir pienākums nodrošināt UPP visā Latvijas teritorijā.

Kā informēja ''Latvijas Pastā'', uzņēmums ilgtermiņā plāno vienkāršot UPP grozu un tarifus, sniegt klientiem kvalitatīvākus pakalpojumus un pārskatīt darbinieku atalgojuma sistēmu. To plānots īstenot 2020. gadā, kad būs apkopoti pirmie jauno tarifu finanšu rezultāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!