Foto: Publicitātes foto

Somijas uzņēmuma "Patria Hamēnlinnas" ražotnēs ir sākta SIA "SFM Latvia" metinātāju apmācība, informē SIA "SFM Latvia" valdes priekšsēdētājs Nauris Jansons.

Pēc apmācības šie metinātāji atgriezīsies Latvijā un piedalīsies faktiskajā transportlīdzekļu ražošanas procesā "SFM Latvia", apmācot citus darbiniekus, kas iesaistīti transportlīdzekļa vietējā ražošanā, un pārraugot to darbu. Pašlaik tiek plānots, ka "SFM Latvia" ražos noteiktas daļas bruņutransportieriem, piemēram, šasijas daļas un lūkas.

"Mēs esam izpildījuši mājasdarbus un ieguvuši nepieciešamās atļaujas, lai piedalītos "Patria" militārās rūpniecības klasterī. Mums jau ir vajadzīgā infrastruktūra, tāpēc papildu ieguldījumi nebija nepieciešami. Tomēr, sākoties bruņumašīnu programmas "Patria" 6X6 aktīvai ražošanas fāzei, mums būs jāpieņem darbā papildus darbinieki, lai turpinātu citus uzņēmuma jau esošos projektus. Bruņumašīnas ražošanā izmantotajos materiālos un produktu specifikācijās ir ievērojamas atšķirības no citiem projektiem, nepieciešama īpaša sertifikācija. Tāpēc mēs vēlamies no Somijas partneriem apgūt nepieciešamās prasmes un zināšanas, kas mums būs jaunas, jo uzskatām, ka tas pievienos vērtību ražošanas procesam. Mēs redzam ilgtermiņa ieguvumus mūsu uzņēmumam, kad iesaistīsimies šajā kopīgajā 6x6 transportlīdzekļa attīstības projektā," saka Jansons.

"Patria" militārās rūpniecības klasteris ir izveidots saistībā ar kopīgo 6X6 bruņutransportieru izstrādes programmu, kurā Latvijas un Somijas aizsardzības ministri parakstīja tehnisko līgumu par kopīgas pētniecības un attīstības programmas uzsākšanu, lai uzlabotu sauszemes spēku mobilitāti. Attīstības projekta mērķis ir izstrādāt jaunu bruņumašīnu sistēmu, kuras pamatā ir Patria ražotās 6X6 bruņumašīnas.

Lai palielinātu aizsardzības piegāžu drošību un radītu priekšnosacījumus valsts aizsardzības rūpniecības attīstībai, Latvijas Aizsardzības ministrija ir izvirzījusi priekšnosacījumu par Latvijas uzņēmumu iesaisti noteiktā ražošanas daļā. Savukārt "Patria" zināšanas un ilgā pieredze tehnoloģiju nodošanā ir stabils pamats vietējai iesaistei transportlīdzekļu ražošanai Latvijā.

"Patria" mērķis ir izveidot rentablu piegādes ķēdi, kurai parasti ir nepieciešama lokalizēta ražošana un vietējo piegādātāju tīkla izmantošana. Šobrīd šī sadarbības modeļa sagatavošana norit, kā paredzēts 6x6 transportlīdzekļu programmā, un ražošanas tīkls Latvijā turpina pieaugt saistībā ar kopīgās transportlīdzekļu platformas programmu.

"Patria" ir starptautisks aizsardzības, drošības un aviācijas dzīves cikla atbalsta pakalpojumu, pilotu apmācības un tehnoloģisku risinājumu sniedzējs. Patria saviem aviācijas un militārās nozares klientiem nodrošina aprīkojuma pieejamību, pastāvīgu veiktspējas attīstību, kā arī piemērotus izlūkošanas, novērošanas un vadības sistēmas produktus un pakalpojumus. "Patria" misija ir sniegt saviem klientiem pārliecību visos apstākļos, un vīzija ir būt par pirmo partneri kritiski svarīgās operācijās uz zemes, jūrā un gaisā. "Patria" ir vairākas filiāles, tai skaitā Somijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Beļģijā, Igaunijā un Spānijā. Patria strādā 3000 darbinieki. Uzņēmums pieder Somijas valstij (50,1%) un Norvēģijas "Kongsberg Defense & Aerospace" AS (49,9%). Patria īpašumā ir arī 50% Norvēģijas Nammo daļas, un kopā šie trīs uzņēmumi veido vadošo aizsardzības partnerību ziemeļvalstīs.

SIA "SFM Latvia" ir metināšanas ražošanas apakšuzņēmējs, kas darbojas eksporta tirgos dažādiem biznesa sektora klientiem Skandināvijā, Nīderlandē, Lielbritānijā un Vācijā. "SFM Latvia" piedāvā transportēšanas iekārtu, kalnrūpniecības tehnikas sastāvdaļu, transportlīdzekļu platformu/pacēlāju, konteineru, cisternu, celtniecības iekārtu, rūpniecisko maisītāju un dažādu citu metinātu tērauda konstrukciju pilna cikla ražošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!