Foto: Shutterstock

VAS "Latvijas valsts meži" (LVM) šogad plāno investēt 73,7 miljonus eiro, sacīja kompānijas valdes priekšsēdētājs Arnis Melnis.

Viņš norādīja, ka no minētās summas 40,2 miljoni eiro jeb 54% paredzēti meža infrastruktūras attīstībai, tostarp meža ceļu, meža meliorācijas sistēmu un tiltu būvniecībai, projektēšanai un būvuzraudzībai.

Vaicāts par kopējiem investīciju plāniem ilgtermiņā, Melnis pauda, ka uzņēmumā pamata akcents vienmēr ir bijis un arī turpmāk būs meža infrastruktūra, kas ir viens no galvenajiem ietekmējošiem faktoriem mežsaimniecībai kā saimnieciskā labuma gūšanas veidam.

"Ja mēs salīdzinām LVM ar mūsu lielākajiem konkurentiem Baltijas jūras reģionā - somiem un zviedriem -, tad viņu ceļu tīkls ir labāks un blīvāks," piebilda Melnis.

Vienlaikus viņš norādīja, ka LVM mērķis nav sabūvēt pēc iespējas vairāk ceļu, taču, lai sasniegtu konkurentu līmeni, vēl vismaz desmit gadus būs jāinvestē aptuveni tikpat, cik līdz šim.

Tāpat Melnis atzīmēja, ka investīcijas tiek veiktas meliorācijas sistēmās, lai veicinātu koksnes pieaugumu.

LVM, pēc kompānijas vadītāja minētā, turpinās ieguldīt arī kokaudzētavu attīstībā, jo pēc meža koku stādiem ir milzīgs pieprasījums ne tikai Latvijā, bet arī, piemēram, Zviedrijā, Somijā, Igaunijā un Lietuvā.

"Vienlaikus ir ļoti mainījusies Latvijas privāto mežu īpašnieku attieksme pret saviem mežiem," sacīja LVM vadītājs, piebilstot, ka privāto mežu īpašnieki arvien vairāk vēlas kvalitatīvus stādus, kas radījis būtisku pieprasījuma kāpumu pēc meža stādiem.

Vaicāts par iecerētajiem audzēšanas apjomiem pēc Jaunkalsnavas projekta pabeigšanas, Melnis atklāja, ka tie varētu būt virs 60 miljoniem stādu gadā. "Pēc pilnas jaudas sasniegšanas tas būs par 12-15 miljoniem stādu gadā vairāk nekā audzējam pašlaik," atzīmēja LVM valdes priekšsēdētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!