Foto: DELFI

Latvijas vērtīgākais uzņēmums jau sesto gadu pēc kārtas ir AS "Latvenergo", liecina investīciju konsultanta "Prudentia" un biržas "Nasdaq Riga" jaunākais Latvijas vērtīgāko uzņēmumu topā "TOP101".

"Latvenergo" vērtība 2014.gadā ir 1,3 miljardi eiro un gada laikā tā ir pieaugusi par 15%.

Otrajā vietā ierindota AS "Swedbank", bet trešajā - AS "Latvijas Valsts meži". Pirmajā desmitniekā ierindojušies arī AS "Ventspils nafta", AS "Latvijas Dzelzceļš", SIA "Lattelecom", AS "Latvijas Gāze", AS "SEB banka", SIA "Kronospan Rīga" un AS "Latvijas Mobilais telefons".

"Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs, saņemot balvu, uzsvēra, ka ikkatrs ir pielicis savu artavu un ļāvis "Latvenergo" attīstīties un būt vērtīgākajam uzņēmumam jau sesto reizi.

"Šogad svinam uzņēmuma 75 gadu jubileju, taču tajā pašā laikā saprotam, ka, salīdzinot ar citām nozarēm, šis laika periods nemaz nav tik garš, taču nepārtraukti ir notikusi attīstība un pilnveidošanās visās jomās. Ja uzņēmuma pastāvēšanas pirmsākumos elektroenerģiju tirgojām tikai Rīgā, tad šodien varam lepoties, ka trešdaļu no tirgū pārdotās elektroenerģijas apjoma realizējam kaimiņvalstīs – Lietuvā un Igaunijā. Arī nākamais gads nebūs izņēmums un nesīs jaunus izaicinājumus, jo arī Latvijas mājsaimniecībām elektroenerģijas tirgus tiks atvērts, tādēļ, izmantojot izdevību, aicinu par savu elektroenerģijas tirgotāju izvēlēties "Latvenergo"," sacīja Žīgurs.

"Latvenergo" sekmīgā darbībā ļoti svarīgs bijis stratēģisks lēmums rekonstruēt TEC-2, to padarot par modernāko, ar jaunākajām tehnoloģijām aprīkoto termoelektrostaciju Baltijā, kā arī uzdrīkstēšanās iziet kapitāla tirgū, veicot publisku obligāciju emisiju, šādi iegūstot nenovērtējamas priekšrocības uzņēmuma tēla, atpazīstamības un konkurētspējas uzlabošanā.

Ārkārtīgi svarīgs ir klientu augstais novērtējums. Tas AS "Latvenergo" devis iespēju veiksmīgi darboties Baltijas mēroga elektroenerģijas tirgū, pieņemt izaicinājumus un reaģēt uz pārmaiņām, likumsakarīgi kļūstot arī par vienu no vērtīgākajiem uzņēmumiem ne tikai Latvijā, bet arī Baltijas reģionā, norādīja Žīgurs.

Gada laikā "TOP101" uzņēmumu vērtība augusi par 16%. Šogad topā iekļautā 101 Latvijas uzņēmuma kopējā vērtība ir 14,22 miljardi eiro, gadu iepriekš - 12,24 miljardi eiro.

Latvijas vērtīgāko uzņēmumu tops tiek veidots devīto reizi.

Šogad analizēti 400 uzņēmumu gada pārskati, no tiem atlasīts 101 vērtīgākais. Tiek pētīta pašu uzņēmumu darbība, EBIDTA rādītāji, kā arī situācija Eiropas biržās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!