Foto: LETA

Iestāšanās eirozonā varētu mazināt no Latvijas aizbraukušo cilvēku skaitu, ceturtdien žurnālistiem sacīja Latvijas Bankas (LB) prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

"Iespēja pievienoties eirozonai nodrošinās valstī lielāku stabilitāti, vairāk investīciju, vairāk jaunu darba vietu. Tas ir pats galvenais, pēc kā cilvēki patlaban ilgojas un uz ko lūkojas. Tāpēc es ļoti, ļoti ceru, ka iedzīvotāju skaita samazināšanās scenārijs neturpinās attīstīties," sacīja Rimšēvičs.

LB prezidents piebilda, ka Latvija patlaban jau vairāk nekā pusgada garumā izpilda Māstrihtas kritērijus, kas nav vajadzīgi tikai lai iestātos Eiropas Monetārajā savienībā, bet kas ir nepieciešami ikvienai tautsaimniecībai, lai tā sekmīgi un ražīgi attīstītos.

"Redzam, ka tajās valstīs, kur šie kritēriji netiek izpildīti, tur ekonomikas neattīstās tik strauji un sekmīgi, kā tas ir Latvijā," piebilda Rimšēvičs.

Jau ziņots, ka finanšu ministrs Andris Vilks (V) 5.martā Eiropas Komisijas (EK) ekonomikas un monetāro lietu komisāram Oli Rēnam iesniedzis vēstuli par ārpuskārtas konverģences ziņojuma pieprasīšanu EK un Eiropas Centrālajai bankai (ECB), lai izvērtētu Latvijas atbilstību Māstrihtas kritērijiem un gatavību dalībai eirozonā.

Konverģences ziņojuma pieprasīšana ir solis ceļā uz Latvijas pievienošanos eirozonai. Ja EK un ECB ekspertu atzinums būs Latvijai labvēlīgs, gala politiskais lēmums par Latvijas uzaicināšanu iestāties eirozonā būs jāpieņem Eiropas Padomei šā gada jūlijā.

Plānots, ka maijā, jūnijā EK un ECB iesniegs sagatavoto konverģences ziņojumu Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu padomei (ECOFIN). Jūnijā eirozonas valstis iesniegs rekomendācijas ECOFIN par eiro ieviešanu Latvijā, tad ECOFIN pieņems lēmumu par nostāju attiecībā uz eiro ieviešanu Latvijā un tiks apstiprināts vēstules teksts nosūtīšanai uz Eiropadomi. Pēc tam Eiropadomē tiks pieņemts politisks lēmums, Eiropas Parlamenta Ekonomikas un monetārā komiteja (ECON) balsos par ziņojumu attiecībā uz lēmuma projektu par eiro ieviešanu Latvijā. Tad ES Padome paudīs politisku viedokli par atbalstu eirozonas paplašināšanai.

Jūlijā ECOFIN pieņems gala lēmumu par Latvijas dalību eirozonā.
Eiro ieviešanas Latvijā mērķa datums ir 2014.gada janvāris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!