Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Valdības pieņemtie grozījumi ārkārtējās situācijas rīkojumā, kas paredz epidemioloģiskās drošības regulējumu pēc 15.novembra, varētu veicināt iedzīvotāju ceļošanu uz kaimiņvalstīm, lai brīvdienās iepirktos un atpūstos, prognozē Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

LDDK neesot izprotams lēmums par tirdzniecības ierobežošanu, neļaujot noteiktiem veikaliem strādāt zaļajā režīmā arī brīvdienās. Šāds lēmums, viņasprāt, drīzāk radīs pretēju efektu - palielinās cilvēku drūzmēšanos lielveikalos darbdienu vakaros, kas pierādījās iepriekšējā vīrusa izplatības vilnī.

Vienlaikus Meņgelsone norādīja, ka LDDK ir priecīgi par to, ka valstī ir izdevies apturēt saslimstības pieaugumu, ko ir sekmējusi lielāka vakcinācijas aptvere, īpaši darbaspējīgo un sociāli aktīvo iedzīvotāju vidū, kā arī ierobežojošie pasākumi un darba devēju aktīva rīcība drošas darba vides nodrošināšanai.

"Pozitīvi vērtējams, ka atkal būs iespējams strādāt un sniegt pakalpojumus zaļajā režīmā," sacīja LDDK ģenerāldirektore.

Vaicāta par uzņēmējiem nepieciešamajiem atbalsta mehānismiem, Meņģelsone skaidroja, ka kopējā darbā ir izdevies veiksmīgi izstrādāt darba devējiem nepieciešamos atbalsta instrumentus - algu subsīdijas un apgrozāmo līdzekļu grantu.

"Tomēr būtisks mīnuss, ka tie nāk novēloti - vispirms jāsaņem saskaņojums no Eiropas Komisijas, lai tos varētu izmantot. Tas nozīmē, ka darbinieki laicīgi nesaņems algu subsīdijas (tiks aizkavēta 50% ienākumu izmaksa), radot savā ziņā sociālu spriedzi sabiedrībā, kā arī uzņēmumi laicīgi nesaņems apgrozāmo līdzekļu atbalstu, lai spētu laikā norēķināties ar kreditoriem," atzīmēja LDDK ģenerāldirektore.

Kā ziņots, Ministru kabinets otrdien apstiprināja detalizētu regulējumu "dzīvei pēc lokdauna", kas paredz lielāku brīvību pakalpojumu saņemšanā cilvēkiem ar Covid-19 sertifikātiem, komandantstundas atcelšanu, kā arī izglītības nodrošināšanu klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!