Foto: LETA
Patlaban vēl nevienam potenciālajam sejas aizsargmasku ražotājam valsts atbalsts par sertifikāciju nav izmaksāts, bet divi uzņēmumi ir līguma slēgšanas stadijā, informēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA).

Aģentūrā norādīja, ka papildus 200 000 eiro tika piešķirti LIAA produktu sertifikācijas programmai, tai skaitā, masku sertifikācijai. LIAA uzsvēra, ka uzņēmumi, atbilstoši programmas nosacījumiem, var pieteikties valsts atbalstam par sertifikāciju trīs mēnešu periodā pēc sertifikācijas veikšanas.

Uzņēmumi, kas atsaucās valsts aicinājumam iesaistīties medicīnisko masku ražošanā turpina darbu pie savu produktu sertifikācijas un LIAA nav pilnvarojuma publisko šo uzņēmumu sarakstu. Viens no šiem uzņēmumiem ir SIA "JUF" no Jelgavas, kurš jau ticis pieminēts plašsaziņas līdzekļu publikācijās, piebilda LIAA.

Jau ziņots, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) iepriekš uzdeva Ekonomikas ministrijai (EM) veicināt individuālo aizsardzības līdzekļu, tostarp ķirurģisko masku, ražošanu Latvijā. Aprīļa sākumā EM informēja, ka vietējiem ražotājiem atvieglos ķirurģisko masku un individuālo aizsarglīdzekļu ražošanas procedūras, šim mērķim novirzot 200 000 eiro.

Pēc EM sniegtās informācijas, patlaban sertifikāciju gaida 5-6 Latvijas uzņēmumi, kuri plāno ražot medicīniskās maskas.

"Sākotnēji bija plānots, ka Latvijas uzņēmumi sāks sertificētu ķirurģisko sejas masku ražošanu maija vidū, taču šobrīd ir ļoti liela noslodze ārvalstu laboratorijās, kuras ir tiesīgas veikt sertifikāciju. Tādēļ uzņēmumi nevar sākt pilnvērtīgu darbu," skaidroja ministrijā.

Atsaucoties uz LIAA sniegto informāciju, ātrākais, kad varētu sagaidīt pirmās Latvijā ražotās sertificētās medicīniskās maskas, ir laika posmā no 25.maija līdz 1.jūnijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!