Foto: Publicitātes attēls

Pasaules lielākās dzelzceļu operatores - Ķīnas korporācijas "China Railway Corporation" (CRC) - meitasuzņēmums "China Railway Corporation International" interesējas par triju Baltijas valstu dzelzceļa projektu "Rail Baltica" un vēlas ar to iepazīties, pastāstījis Lietuvas valsts dzelzceļa kompānijas "Lietuvos geležinkeliai" ģenerāldirektors Stasis Dailīdka.

Pēc viņa teiktā, sīkākas informācijas par ķīniešu nodomiem šobrīd nav, bet tāda interese varētu liecināt par viņu vēlmi piedalīties Eiropas sliežu platuma trases projekta konkursos vai par citiem priekšlikumiem.

"Viņi grib iepazīties ar šiem projektiem Latvijā un Igaunijā un atbraukt pie mums. Pagaidām nevaru iedomāties, ko viņi domā un ko vēlas," sacījis Dailīdka. "Varu tikai pieņemt, ka viņi gribētu piedalīties konkursā, bet varbūt (..) plāno piedalīties ar kādiem citiem piedāvājumiem."

"Lietuvos geležinkeliai" pārstāvis Vidmants Guds norādījis, ka Ķīnas kompānijas pārstāvji Lietuvu apciemos laikā no 5. līdz 11.janvārim.

Saskaņā ar portāla "Lrytas.lt" avotu datiem ķīnieši Lietuvas pārstāvjiem piedāvājuši savus pakalpojumus "Rail Baltica" projektā. Viņi gribētu tajā investēt vai to pārņemt. Ķīnas kompānijas piedāvājušas arī atsūtīt visu projektam nepieciešamo darbaspēku.

Premjerministra Aļģirda Butkeviča preses pārstāve Evelina Butkute-Lazdauskiene ziņu aģentūrai BNS sacījusi, ka nevar apstiprināt, vai ķīnieši patiešām grib investēt "Rail Baltica" projektā. Tiesa gan, viņa atzinusi, ka novembrī, kad premjers viesojās Ķīnā, ticis runāts, ka Lietuva varētu ciešāk iesaistīties projektā "Viena josla - viens ceļš". "Tika runāts, ka mums ir laba infrastruktūra, tiek attīstīts "Rail Baltica", vilcieni "Saule", "Vikings", un viņi varētu piedalīties projektā "Viena josla - viens ceļš".

Satiksmes ministra pārstāvis Ričards Slapšis gan norādījis, ka ķīniešu investīcijas "Rail Baltica" projektā šobrīd uzskatāmas drīzāk par "teorētiskiem pieņēmumiem" un nekādi konkrēti piedāvājumi vēl nav saņemti.

Kompānija "China Railway Corporation" (CRC) pārvalda aptuveni 5700 dzelzceļa stacijas un pārdod pāri par četriem miljoniem biļešu dienā.

Novembra beigās Pekinā notika Lietuvas un Ķīnas uzņēmēju forums, kura laikā parakstīti 11 dažādi līgumi, kas pavērs ceļu Ķīnas investīcijām Lietuvā.

Ķīnas rūpniecības korporācija "China Merchants Group" (CMG) ar "Lietuvos geležinkeliai" parakstījusi līgumu par ekspeditoru un loģistikas uzņēmuma izveidi. CMG gatavojas Klaipēdā veidot loģistikas parku, investēt jūras ostā, kļūt par viena termināļa operatori un potenciālu partneri tālākā ostas attīstīšanā. Tā arī risina sarunas ar starptautisko ostu termināļu operatori "Terminal Investment Limited" par investīcijām vienā no lielākajām Klaipēdas ostas kravu kompānijām "Klaipedos Smelte".

Tikmēr Pekinas kompānija "Beijing Energy Investment Holding" gribētu investēt 300 līdz 400 miljonus eiro Kauņas koģenerācijas stacijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!