Foto: DELFI
Patēriņa cenas šā gada martā, salīdzinot ar februāri, palielinājās par 0,6%, bet gada inflācija pagājušajā mēnesī samazinājās līdz 3,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Gada vidējā inflācija - pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmeni, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem - ir palielinājies par 4,2%.

Martā, salīdzinot ar februāri, precēm cenas pieauga par 0,7%, bet pakalpojumiem – par 0,2%. Savukārt šā gada martā salīdzinājumā ar iepriekšējā gada martu precēm cenas pieaugušas par 4%, bet pakalpojumiem - par 1,5%.

Šā gada pirmajos trīs mēnešos cenas kopumā ir pieaugušas par 1,6%. 2011.gadā cenu pieaugums attiecīgajā laikā posmā bija 2,3%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām martā, salīdzinot ar februāri, bija cenu pieaugumam apģērbiem un apaviem, pārtikai, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem un veselībai.

Foto: Publicitātes attēli

Pārtikas grupā lielākā ietekme uz cenu kāpumu bija sezonālam dārzeņu sadārdzinājumam (+9,7%). Dārgākas kļuva olas (+8,9%), piens un piena produkti (+1,6%). Savukārt akciju iespaidā cenas samazinājās gaļai (-1,1%), labības produktiem (-0,7%), cepumiem un konditorejas izstrādājumiem (-0,8%), kā arī tējai un kafijai (-0,6%).

Alkoholiskie dzērieni sadārdzinājās vidēji par 1,2%, ko ietekmēja akciju noslēgums stiprajiem dzērieniem (+3,3%).

Cenu kāpumu apģērbu un apavu grupā ietekmēja sezonas izpārdošanas noslēgums un jaunās sezonas preču nonākšana tirdzniecībā. Apģērbiem cenas pieauga par 3,7% un apaviem – par 4,6%.

Transporta grupā vidēji par 1,9% sadārdzinājās degviela, tai skaitā benzīns – par 2,1% un dīzeļdegviela – par 1,7%.

Cenas palielinājās medikamentiem – par 0,8%, personīgās aprūpes precēm – par 2,3% un transportlīdzekļu apdrošināšanai – par 1,4%.

Cenu kritumu mājokļa iekārtu grupā galvenokārt ietekmēja akcijas sadzīves tehnikai (-0,3%) un īslaicīgas lietošanas mājsaimniecības precēm (-1,0%).

Jau ziņots, ka inflācija jeb patēriņa cenu pieaugums Latvijā mazinās jau vairākus mēnešus pēc kārtas. Februārī gada inflācija bija 3,4%, janvārī – 3,6%, decembrī – 4%. Pērn vislielākais cenu kāpums sasniegts maijā, kad patēriņa cenas bija pieaugušas par 5%, salīdzinot ar attiecīgu laika posmu gadu iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!