Foto: Pixabay
Pilnsabiedrība "Nacionālā Būvkompāniju apvienība" pērn strādāja ar 11,512 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir 2,8 reizes mazāk nekā 2013.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa palielinājās vairākas reizes un bija 2,664 miljoni eiro, liecina datubāzē "Lursoft" publiskotais uzņēmuma finanšu pārskats.

Uzņēmuma vadības ziņojumā sacīts, ka, pamatojoties uz būvniecības līgumu, kas 2008.gada maijā noslēgts starp pilnsabiedrību un Kultūras ministriju, 2013. gada 20. decembrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēka tika nodota pasūtītāja pārstāvim - būvuzraugam, izņemot restorāna telpas, kuru izbūve atbilstoši līguma noteikumiem kā atsevišķa būvniecības apakškārta tika turpināta 2014.gadā.

2014.gada aprīlī tika pabeigti servisa ēkas būvdarbi. Savukārt LNB ēka tika pieņemta ekspluatācijā 2014.gada jūnijā, bet 2014. gada oktobrī tika pieņemtas ekspluatācijā restorāna telpas. 2014.gadā pilnsabiedrība ir pildījusi arī ar līgumu uzņemtās garantijas saistības attiecībā uz LNB ēku.

"Lai arī LNB ēka ir nodota pasūtītāja pārstāvim - būvuzraugam - vēl 2013.gada decembrī, pilnsabiedrība joprojām nav saņēmusi no pasūtītāja pusi no līgumsaistību izpildes nodrošinājuma ieturējuma summas, kura saskaņā ar līguma noteikumiem pasūtītājam bija jāatmaksā pilnsabiedrībai viena kalendārā mēneša laikā pēc objekta nodošanas. Pastāv arī atšķirīgi viedokļi par metodikas izvēli, veicot līguma cenas korekcijas aprēķinu inflācijas/deflācijas rezultātā. Šie apstākļi ir ietekmējuši pilnsabiedrības finanšu rezultātus 2014.gadā un turpinās tos ietekmēt arī 2015.gadā," teikts vadības ziņojumā.

Tāpat uzņēmuma vadība atzīmē, ka neraugoties uz viedokļu atšķirībām un neatrisinātiem jautājumiem, pilnsabiedrība ir veikusi objekta būvdarbus, ietaupot pasūtītāja finanšu līdzekļus vairāku miljonu eiro apmērā.

2015.gadā pilnsabiedrība turpinās garantijas saistību izpildi un risinās ar pasūtītāju jautājumus par galīgo norēķinu.

2013.gadā "Nacionālā Būvkompāniju apvienība" strādāja ar 32,474 miljonu eiro apgrozījumu un guva 3,6 tūkstošu eiro peļņu.

"Nacionālā Būvkompāniju apvienība" izveidota 2008.gadā ar mērķi īstenot LNB būvniecības projektu. Tajā apvienojušās kompānijas "RBBSKALS", "Re&Re" un "Skonto būve".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!