Foto: Publicitātes foto

Ziemassvētki jau, tā teikt, klauvē pie durvīm, un tradicionāli pirms tiem visās lielajās pilsētās notikuši amatnieku un mājražotāju tirdziņi. Pērn pandēmijas dēļ pirmssvētku un svētku pasākumi tika atcelti, arī šogad līdz ar ārkārtas stāvokļa izsludināšanu bija tāds plāns, tomēr šonedēļ valdība lēma "zaļajā režīmā" tirdziņus rīkot atļaut. Tā kā Adventes laiks jau sācies, "Delfi Bizness" aptaujāja pašvaldības, no kurām vairākas gan vēl nevarēja pateikt, vai kaut kur tirdziņi tiks rīkoti.

Uz jautājumu, vai Rīgā šogad būs Ziemassvētku tirdziņi, pašvaldības komunikāciju nodaļā 1. decembra pēcpusdienā vēl nevarēja atbildēt, skaidrojot, ka pašlaik par to tiek lemts. Jau ziņots, ka Rīgas dome meklēs jaunus sadarbības partnerus Ziemassvētku tirdziņa rīkošanai Vecrīgā. Kā skaidroja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis no līdzšinējiem sadarbības partneriem SIA "Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņš" saņemta informācija, ka šogad tirdziņu nerīkos, jo laika sagatavoties esot maz un tirdzniecībai atvēlētais laiks esot pārāk īss.

Tomēr rīdziniekiem pavisam bez svētku noskaņās ieturētas iepirkšanās nebūs jāpaliek, jo Kalnciema kvartālā no 11. decembra sestdienās un svētdienās notiks ikgadējais Ziemassvētku tirgus. Vienlaikus Kalnciema kvartāla galerijā darbosies mākslas pop-up tirgus "Mākslas medības" sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmijas studentiem un laikmetīgās keramikas zīmoliem. Ziemassvētku tirgus darbosies arī 23. decembrī un 24. decembrī.

Savukārt Liepājā tirdziņš būs, un tas paredzēts pēdējā nedēļas nogalē pirms svētkiem. "Ziemassvētku tirdziņu Liepājā biedrība "Etno Liepāja" plānojusi organizēt 17. un 18. decembrī. Tas, kā ierasts, notiks Rožu laukumā, ievērojot visus epidemioloģiskos nosacījumus," pastāstīja pašvaldībā.

Arī Valmierā jau skaidrs, ka Ziemassvētku tirdziņš būs. Tas notiks 11. decembrī no pulksten 10.00 līdz 15.00. Tirdziņš šogad norisināsies divās vietās – laukumā starp Valmieras Kultūras centru (Rīgas iela 10) un t/c "Valleta" (Rīgas iela 4), kā arī Vecpuišu parkā (L. Paegles iela 10). Ielu tirdzniecība turpināsies arī Hanzas namiņos (Hanzas laukumā), pastāstīja pašvaldībā. Tirdziņos paredzēts tirgot "amatnieku un mājražotāju darinātus gardumus svētku galdam, sirsnīgas dāvanas saviem tuvajiem un mīļajiem, kā arī svētku rotājumus". Tirdziņš norisināsies "zaļajā režīmā", tādēļ apmeklētāji aicināti sagatavot un uzrādīt sadarbspējīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu, kā arī lietot mutes un deguna aizsegu. Tirgotāji var pieteikties, aizpildot anketu Valmieras mājaslapā. Ziemas tirdziņu organizē Valmieras Kultūras centrs.

Arī Valmieras novadā paredzēti vairāki tirdziņi, pastāstīja Zane Bulmeistare, Valmieras novada pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece. No 10. līdz 24. decembrim ziemas saulgriežu dāvanu tirgotavu norisināsies klētī Valmiermuižas alus tirgotavā (Dzirnavu iela 2A, Valmieras pagasts, Burtnieku apvienība). Nedēļas nogalē parkā būs arī izjādes ar zirgiem, kā arī 18. decembrī piedāvās arī karstos dzērienus. 18. decembrī no pulksten 9.00 līdz 13.00 Strenču tirgus laukumā notiks Kristofera tirdziņš. Tirgotāji aicināti pieteikties līdz 16. decembrim, zvanot pa tālruni 26576932 vai 66954852. 19. decembrī no pulksten 10.00 līdz 15.00 Ziemassvētku tirdziņš norisināsies Mazsalacā. Tirgotāji aicināti pieteikties, zvanot pa tālruni 29179179 vai rakstot dace.jurka@valmierasnovads.lv. 22. decembrī no pulksten 15.00 līdz 20.00 būs Ziemassvētku vakara tirgus Valmieras centrā (laukumā pie Hanzas sienas un skvērā pie Valmieras Kultūras centra), tirgotāji aicināti pieteikties, zvanot pa tālruni 20436868 vai rakstot sintija.milberga@valmierasnovads.lv. Savukārt 23. decembrī no pulksten 10.00 līdz 16.00 ielu tirdzniecība norisināsies Rūjienā, centra laukumā. Tirgotāji aicināti pieteikties, zvanot pa tālruni 26397236 vai rakstot gita.zarina@rujiena.lv.

Jūrmalā speciāla Ziemassvētku tirdziņa šogad nebūs, bet svētku sajūtas varot meklēt Jomas ielā, kur jau pašlaik tiekot izmantotas pastāvīgas tirdzniecības vietas ielu tirgotājiem – amatniekiem, "Delfi Bizness" uzzināja pašvaldībā.

Savukārt Jelgavas novada pašvaldība 1. decembrī ir sākusi apzināt novada uzņēmējus, lai saprastu, vai no viņu puses būtu atsaucība piedalīties Ziemassvētku tirdziņā. Ja uzņēmēji būs gatavi īsā laika periodā tirdziņam sagatavoties un tajā piedāvāt savu produkciju, plānots, ka tirdziņš varētu notikt 18.decembrī. Iespējamā norises vieta un laiks gan vēl neesot zināmi, pastāstīja Jelgavas novada pārstāve Elīna Lūsiņa. Savukārt Jelgavas valstspilsētas pašvaldība Ziemassvētku tirdziņu šogad neorganizēs, bet pilsētas pašvaldībā saņemti iesniegumi no privātpersonām un uzņēmumiem ar lūgumu saskaņot tirdziņu organizēšanu pilsētas teritorijā, informēja Egita Veinberga, Jelgavas pilsētas pašvaldības administrācijas Sabiedrisko attiecību pārvaldes pārstāve.

Arī Bauskā vēl tikai lems, vai organizēt tirdziņu, pastāstīja pašvaldības pārstāvis Artūrs Dulbe. Tāpat to, vai organizēt Ziemassvētku tirgošanos, vēl vērtē arī Daugavpils.

Jau rakstīts, ka Tallinā Ziemassvētku tirdziņš vecpilsētā atklāts līdz ar Pirmo Adventi.

Jāatgādina, ka Latvijas valdība 30. novembrī lēma atļaut Ziemassvētku tirdziņu organizēšanu epidemioloģiski drošajā jeb "zaļajā" režīmā. Premjers Krišjānis Kariņš (JV) iepriekš norādīja, ka par šo jautājumu ilgstoši bijusi diskusija starp divām ministrijām, bet tagad vienošanās ir panākta un tirdziņi drīkstēs notikt "zaļajā" režīmā.

Ielu tirdzniecības organizatoram ielu tirdzniecības organizēšanas jeb gadatirgus norises vietā būs jānodrošina darbību epidemioloģiski drošā vidē, visiem tirgotājiem un tirgus apmeklētājiem jālieto sejas aizsargmaskas, kā arī jānodrošina vismaz divu metru attālums starp tirdzniecības vietām un iespēju katras tirdzniecības vietas apmeklētājiem ievērot vismaz divu metru distanci.

Tāpat šādās vietās jākontrolē un jāregulē apmeklētāju plūsma tā, lai nodrošinātu brīvu apmeklētāju pārvietošanos ejās un novērstu apmeklētāju pastiprinātu drūzmēšanos, tai skaitā jānodrošina, ka starp tirdzniecības vietām un apmeklētāju rindām dažādās tirdzniecības vietās tiek ievērota vismaz divu metru distance.

Vienlaikus jānodrošina fizisku ielu tirdzniecības organizēšanas vietas norobežošana un jāveic Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu verifikācija apmeklētājiem pie ieejas ielu tirdzniecības organizēšanas vietas teritorijā, lai novērstu epidemioloģiski drošās vides nosacījumiem neatbilstošu personu iekļūšanu ielu tirdzniecības organizēšanas vietā, kā arī veiktu dalībnieku plūsmas un skaita kontroli.

Vienam apmeklētājam tirdziņos jānodrošina ne mazāk kā desmit kvadrātmetri no ielu tirdzniecības organizēšanas teritorijas platības.

Tirdziņu norises vietā varēs tikt sniegti arī sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumi, ievērojot visas jau iepriekš noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai.

Vienlaikus tirdziņu norises vietās nedrīkstēs rīkot izklaides pasākumus, piemēram, tematiskus svētkus, atrakcijas, muzikālus priekšnesumus, izņemot tematiskas izstādes, ja tiek nodrošināta divu metru distances ievērošana starp individuāliem apmeklētājiem vai dažādu mājsaimniecību locekļiem.

Tāpat kā citās tirdzniecības pakalpojumu sniegšanas vietās, arī ielu tirdzniecības organizatoram jāieceļ atbildīgā persona, kas atradīsies ielu tirdzniecības organizēšanas vietā un organizēs normatīvajos aktos minēto epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanu. Informācija par atbildīgo personu jāizvieto labi redzamā vietā.

Atbildīgajai personai jāizstrādā un jādokumentē iekšējās kontroles sistēma epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanai, kurā jāapraksta procedūra, kā tiks nodrošināta fiziskās distancēšanās ievērošana un novērsta pastiprināta apmeklētāju drūzmēšanās, un kā tiks kontrolēta Covid-19 sertifikātu esība tirdzniecības dalībniekiem un apmeklētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!