Foto: F64
Pēdējās nedēļas laikā saņemtie laboratorisko analīžu rezultāti apstiprinājuši Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīrusu septiņām mežacūkām, informē Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

ĀCM apstiprinājies gan vienai nomedītajai mežacūkai Ziemeļvidzemē, kā arī Vidzemē un arī Latgalē atrastajām sešām mežacūkām, kuras bija beigtas.

Vidzemes pusē ĀCM konstatēts vienai nomedītajai un vienai atrastajai mežacūkai Burtnieku novada Rencēnu pagastā.

Savukārt Latgales pusē ĀCM ir skāris piecas atrastās beigtās mežacūkas Dagdas novadā. Viena tika atrasta Bērziņu pagastā un četras - Biķernieku pagastā.

Minētajos pagastos jau iepriekš bija konstatēta mežacūku inficēšanās ar ĀCM, un pēdējā nedēļā nav skartas jaunas teritorijas - pagasti un novadi.

Patlaban ĀCM laboratoriski apstiprināts 107 mežacūkām. Mājas cūkām šonedēļ jauni ĀCM saslimšanas gadījumi nav konstatēti.

Tā kā patlaban lielāko risku ĀCM tālākai izplatībai rada mežacūkas un darbības, kas saistītas ar riskiem mežacūku medību procesā, PVD aicina medniekus no slimības neskartajiem novadiem nedoties uz medībām karantīnas inficētajās un karantīnas kritiskajās teritorijās.

Tāpat mednieki aicināti no karantīnas inficētās un karantīnas kritiskās teritorijas neizvest medījumu un medījumu blakusproduktus, dezinficēt auto transportu, kurā ir pārvadāta nomedītā mežacūka, kā arī nepārvadāt nedezinficētā auto transportā dzīvnieku barību un citus lauksaimniecības produktus.

Kā ziņots, Saeima 25.septembrī atbalstīja valdības lēmumu paplašināt ĀCM ārkārtas teritorijas zonu, kā arī līdz 2015.gada 1.janvārim pagarināt ārkārtējo situāciju. Valdība šādu lēmumu pieņēma, ņemot vērā to, ka Latvijā joprojām tiek konstatēti jauni ĀCM inficēšanās gadījumi gan mežacūku populācijā, gan piemājas saimniecībās.

Saskaņā ar 13.augustā Saeimā apstiprinātiem Ministru kabineta grozītiem noteikumiem "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" kā ĀCM ārkārtējās situācijas teritorijas noteiktas 21 novadā - Vārkavas, Līvānu, Viļānu, Cēsu, Amatas, Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas, Gulbenes, Cesvaines, Ērgļu, Madonas, Lubānas, Kokneses, Pļaviņu, Krustpils, Varakļānu, Salas, Viesītes, Jēkabpils, Aknīstes un Ilūkstes novadā.

Tāpat ārkārtas zona tika noteikta piecu novadu atsevišķos pagastos - Ogres novada Ķeipenes, Taurupes, Mazozolu, Madlienas, Meņģeles un Krapes pagastā, Jaunjelgavas novada Seces, Staburaga un Sunākstes pagastā, Daugavpils, Preiļu un Riebiņu novadā un četrās pilsētās - Jēkabpilī, Daugavpilī, Valmierā un Rēzeknē.

Kā ziņots, ĀCM Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!