Foto: DELFI

No 2014. gada 1. aprīļa obligātajam biodīzeļdegvielas pieaugumam Latvijā realizētajai degvielai būs jāsasniedz 6,5 līdz 7 tilpumprocentus, valdības noteikumu grozījumos, kas pirmdien, 26. augustā tika izskatīti Ministru kabineta komitejā, rosina Ekonomikas ministrija.

Patlaban obligātā biodīzeļdegvielas piejaukuma norma ir noteikta 4,5 līdz 5 tilpumprocentu apmērā.

Pret iecerēto piejaukuma normu palielināšanu iebilst gan Latvijas lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome, gan citas nevalstiskās organizācijas, kas bažījas par biodegvielas iespējamo nepiemērotību traktortehnikas un dažādu transportlīdzekļu vajadzībām.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce gan domā, ka biodegvielas piejaukuma normu palielināšanai nevajadzētu radīt īpašas problēmas, ja degviela tiek izmantota ES standartiem atbilstošu transportlīdzekļu darbināšanai.

Latvijas biodegvielu un bioenerģijas asociācijas valdes priekšsēdētājs Daumants Znatnajs valdības komitejas sēdē atgādināja, ka savulaik arī par 5 tilpumprocentu obligātā piejaukuma normu diskusijas ilgušas aptuveni divus gadus.

Biodegvielas nozares pieredze liekot domāt, ka problēma ir nevis biodīzeļdegvielas kvalitāte, bet gan tas, ka ne vienmēr tiek ievērots pareizs šīs degvielas uzglabāšanas režīms, kā rezultātā degvielā var veidoties nosēdumi, kas kaitē transportlīdzekļu dzinējiem.

Saskaņā ar valdībā nolemto, Ekonomikas ministrijai līdz vadības sēdei, kurā tiks skatīti noteikumu grozījumi, kas paredz palielināt biodīzeļdegvielas pieauguma normas, no autorizētajiem traktortehnikas dīleriem ir jāiegūst apliecinājums tam, ka viņu realizētā tehnika var darboties ar dīzeļdegvielu, kurā biodīzeļa piejaukums sasniedz 7 tilpumprocentus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!