Foto: LETA

SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs Possessor" ārkārtas dalībnieku sapulcē nolemts atsaukt Alvi Mitenbergu no Possessor valdes locekļa amata, informē Ekonomikas ministrija.

"Ņemot vērā rīcību sakarā ar prokuratūras uzrādītajām apsūdzībām pret SIA "Tet" valdes priekšsēdētāju Juri Gulbi un vēl četrām personām par iespējamu līdzdalību krāpšanā digitālās televīzijas ieviešanā un tādējādi Tet nodarītajiem zaudējumiem apmērām 7,5 miljonu eiro apmērā, Mitenbergs ir zaudējis Ekonomikas ministrijas kā "Possessor" kapitāla daļu turētāja uzticību," teikts paziņojumā

Lai nodrošinātu "Possessor" valdes rīcībspēju, iecelta pagaidu valde trīs cilvēku sastāvā. "Possessor" valdei jānodrošina "Possessor" pārvaldību atbilstoši korporatīvās pārvaldības labās prakses principiem, sekmēt "Tet" pārvaldību atbilstoši korporatīvās pārvaldības labās prakses principiem, kā arī nodrošināt "Possessor" valsts deleģēto funkciju izpildi un veicināt "Possessor" noteiktā stratēģiskā mērķa izpildi.

Izvērtējot "Possessor" valdes sniegto informāciju, ministrija konstatēja, ka "Possessor" valde nav sniegusi savu viedokli uz uzdotajiem jautājumiem, pārsvarā referējot "Tet" padomes atbildi.

"Vienlaikus ministrijai nav saprotama "Possessor" valdes rīcība, neinformējot kapitāla daļu turētāja pārstāvi par to, ka "Possessor" jau augustā kļuva zināms par Ģenerālprokuratūras uzrādītajām apsūdzībām, neskatoties uz to, ka "Possessor" kapitāla daļu turētājs kopš augusta vidus ir vairākkārt ticies ar "Possessor" valdes locekli," teikts Ekonomikas ministrijas paziņojumā.

Lai "Possessor" pārvaldīšanā valdes līmenī tiktu nodrošināts "četru acu princips" "Possessor" lēmumu pieņemšanā, kā arī piesaistīti kvalificēti eksperti kapitālsabiedrību pārvaldīšanā, privatizācijas procesos, kā arī publiskos iepirkumos, vienlaikus ārkārtas akcionāru sapulcē tika nolemts veikt grozījumus "Possessor" statūtos, palielinot valdes locekļu skaitu no viena uz trīs locekļiem.

Lai šajā brīdī nodrošinātu "Possessor" valdes rīcībspēju, ārkārtas akcionāru sapulcē iecelta valde trīs cilvēku sastāvā. No 6. novembra "Possessor" valdes priekšsēdētāja pienākumus pilda Latvijas Garantiju aģentūras bijušais valdes loceklis Andris Gādmanis, savukārt valdes locekļa pienākumus pilda Ekonomikas ministrijas Administrācijas vadītāja Dace Gaile un Ekonomikas ministrijas Juridiskā departamenta Valsts aktīvu pārvaldes un atsavināšanas nodaļas vadītāja Marina Podvinska. Ekonomikas ministrija uzskata, ka kandidāti ir "Possessor" valdes locekļa amatam atbilstoši, ņemot vērā to iepriekšējo darba pieredzi, izglītību, kvalifikāciju, kā arī viņi ir uzskatāmi par personām ar nevainojamu reputāciju.

"Possessor" valde iecelta uz laiku - līdz brīdim, kad "Possessor" dalībnieku sapulce valdes locekļu amatā ievēlēs kandidātus Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma 31.pantā noteiktajā nominēšanas kārtībā.

"Possessor" ir "Tet" kapitāla daļu turētāja (50,99843%), savukārt Ekonomikas ministrija ir Possessor valsts kapitāla daļu turētāja (100%) - "Possessor" valsts kapitāla daļu turētāja pārstāvis ir Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!