Foto: LETA

Administratīvā rajona tiesa ceturtdien noraidīja Latvijas nacionālās aviosabiedrības "airBaltic" sūdzību par Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) lēmumu piedzīt kompensāciju par atteikumu iekāpt lidmašīnā.

Kā informēja tiesas priekšsēdētāja palīdze Ilze Cercene, šo spriedumu lidsabiedrība var pārsūdzēt mēneša laikā Administratīvajā apgabaltiesā.

PTAC pārstāve Ilze Žunde iepriekš norādīja, ka lieta ir par individuālo strīdu par kompensācijas izmaksu aviopasažierim atteiktas iekāpšanas gadījumā. Patērētājam, izmantojot aviopakalpojumus, tika atteikta iekāpšana.

Atteiktas iekāpšanas iemesls bija lidmašīnas tehniskās problēmas, un lidsabiedrība veica lidmašīnas nomaiņu uz mazākas pasažieru ietilpības lidmašīnu. Patērētājs bija prasījis kompensāciju, kuru aviosabiedrība atteicās izmaksāt.

PTAC pieņēma lēmumu individuālajā lietā par labu patērētājam, jo, PTAC skatījumā, atteiktas iekāpšanas gadījumā apstākļi nav jāvērtē, proti, atteiktas iekāpšanas gadījumā kompensāciju izmaksā, neskatoties uz ārkārtas apstākļu iestāšanos. PTAC lēmums tika apstrīdēts.

LETA jau ziņoja, ka pērn gada nogalē tiesa noraidīja Latvijas nacionālās aviosabiedrības "airBaltic" sūdzību par PTAC lēmumu piedzīt kompensāciju divām Lietuvas pilsonēm, kurām tika atteikta iekāpšana lidmašīnā.

Žunde toreiz skaidroja, ka divām Lietuvas pilsonēm tika atteikta iekāpšana lidojumam no Rīgas uz Romu. "airBaltic" toreiz norādīja, ka tehnisku iemeslu dēļ lidsabiedrība nomainījusi lidojumam paredzēto lidmašīnu uz mazāku, līdz ar to abām pilsonēm nepietika tajā vietas.

Pasažierēm tika atteikta iekāpšana, un tādējādi viņas galamērķī nenonāca plānotajā laikā - plānotais laiks bija plkst.13, taču viņas Romā ielidoja plkst.23.55.

PTAC no "airBaltic" prasīja piedzīt kompensāciju, kā to paredz Eiropas Parlamenta un Eiropadomes regula par kompensāciju un palīdzību pasažieriem, ja atsaka iekāpšanu lidmašīnā, atceļ reisu vai reiss ilgstoši aizkavējas. Žunde pastāstīja, ka kompensācijas apmērs ir atkarīgs no attāluma līdz lidojuma galamērķim. Šajā gadījumā "airBaltic" katrai pasažierei bija jāatmaksā kompensācija 400 eiro (280 latu) apmērā.

Lidsabiedrība lūdza atcelt PTAC lēmumu, atsaucoties uz faktu, ka apstākļi, kādēļ pasažierēm tika atteikta iekāpšana, bijuši ārkārtēji. Kā norādīja Žunde, tomēr atteiktas iekāpšanas gadījumā regula šādu izņēmumu neparedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!