Foto: stock.xchng

Rīgas apgabaltiesa ceturtdien noraidīja AS "Latvijas Krājbanka" ("Krājbanka") administratora "KPMG Baltics" prasību pret SIA "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS), SIA "Sevra", SIA "Veriko" un AS "Norvik banka". Administrators lūdza atzīt par spēkā neesošiem atbildētāju līgumus attiecībā uz "airBaltic" 14 miljonus latu vērtajām obligācijām.

Pilns tiesas spriedums būs pieejams 10.janvārī, informēja apgabaltiesas kancelejas vadītājs Ingars Sprukts.

Kā pastāstīja "KPMG Baltics" pārstāvis zvērināts advokāts Mārtiņš Mežinskis, sagaidot pilno tiesas spriedumu, tiks lemts par tā pārsūdzēšanu, bet, visticamāk, tas tiks pārsūdzēts.

Tāpat advokāts paskaidroja, ka spēkā ir arī apmierinātie prasības nodrošinājumi, tajā skaitā aizliegums "Norvik bankai" izmantot finanšu ķīlas ņēmēja tiesības attiecībā uz obligācijām, kā arī paliek apķīlāts "Sevra" finanšu instrumenta konts, kurā patlaban atrodas šīs obligācijas.

Kā ziņots, apgabaltiesa šo lietu sāka izskatīt jau augustā. Kā noskaidroja tiesā, sākotnēji 14 miljonus latu vērtās obligācijas no BAS tika ieķīlātas "Norvik bankai", kas pēc tam no bankas ar finanšu ķīlas tiesībām tika nodotas "Veriko". Tomēr "Veriko" nepildīja savus pienākumus attiecībā uz finanšu ķīlas tiesībām, tāpēc "Norvik banka" šīs obligācijas vēlreiz pārdeva - šoreiz uzņēmumam "Sevra". Vēlāk obligācijas atkal tika ieķīlātas "Norvik bankā".

"Krājbankas" administrators "KPMG Baltics" iepriekš tiesā norādīja, ka šādas darbības bija absolūti nelikumīgas. "Krājbanka" uzskata, ka obligācijas nevar būt par finanšu ķīlas priekšmetu. Tāpēc kā papildu prasību "Krājbanka" noteica atzīt par spēkā neesošu finanšu ķīlas realizāciju "Norvik bankai".

Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesa 24.augustā apmierināja "Krājbankas" administratora "KPMG Baltics" lūgumu aizliegt "Norvik bankai" izmantot finanšu ķīlas ņēmēja tiesības attiecībā uz 14 miljonus latu vērtajām "AirBaltic Corporation" ("airBaltic") konvertējamajām obligācijām. Šis tiesas lēmums stājās spēkā tajā pašā dienā.

Šāds lēmums pieņemts, izskatot "KPMG Baltics" pieteikumu par prasības papildinājuma pieņemšanu un papildu prasības nodrošinājuma piemērošanu.

BAS pārstāvis tiesā advokāts Raivo Sjedeme norādīja, ka "Krājbankas" administratora "KPMG Baltics" prasības pēc būtības nav saprotamas un rodas iespaids, ka viņi paši nezina, ko tiesvedībā vēlas iegūt. Tāpat viņš uzsvēra, ka "šāds strīds Latvijā notiek pirmo reizi, tāpēc tas ir reizē grūti un interesanti".

No 23.februāra BAS īpašnieks ir SIA "Atlantijas biroji", kas ir 100% "Krājbankas" meitasuzņēmums.

"airBaltic" ir akciju sabiedrība, kas dibināta 1995.gadā. Galvenais akcionārs ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!