Foto: Pixabay
Apdrošināšanas tirgū patlaban valda tāda pati situācija kā ekonomikā – apjomi krītas, raksturo Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) vadītājs Jānis Abāšins.


Tiesa gan, kopumā deviņos mēnešos parakstīto prēmiju apjoms ir samazinājies par 0,1%, un šajos apstākļos tas ir uzskatāms par ļoti labu rādītāju, viņš vērtē.

Stabilitāti prēmijās gan nodrošina tikai daži veidi – dzīvības apdrošināšana, īpaši mūža pensija, galvojumu apdrošināšana (atkritumu apsaimniekošanas un būvniecības segmentos) un veselības apdrošināšana.

Savukārt abos lielajos motoru jeb transportlīdzekļu apdrošināšanas veidos OCTA un KASKO, kas visātrāk atspoguļo tirgus izmaiņas un cilvēku/uzņēmumu ienākumu samazinājumu/piesardzību izdevumos, novērojams prēmiju kritums. Prēmiju apjomi OCTA segmentā sarukuši par 10,8%, bet KASKO - par 6,7%.

Tāpat likumsakarīgi, ka vērojams liels kritums ceļojumu apdrošināšanā – par 41%.

Kopējais atlīdzību apjoms šajā gadā ir samazinājies par gandrīz 10% līdz 251 miljonam eiro.

Kā liecina dati, joprojām statistikā jūtama pērnā gada "MikroTik" ugunsgrēka ietekme uz apdrošināšanas atlīdzību apjomiem, jo lielākais kritums vērojams īpašuma apdrošināšanas atlīdzībās – par 46%.

Kritums šogad ir arī OCTA atlīdzību apjomā, kas sarucis par 2,6%. Kā skaidro Abāšins, šis samazinājums atspoguļo dīkstāves laiku. Savukārt KASKO atlīdzību apjoms pieaudzis par 2,4%, ko veicinājuši dažādi papildu apstākļi parastajiem apdrošināšanas gadījumam, tostarp, sadursmes ar meža zvēriem, vētras un meža zvēri, vētras un citi faktori.

Veselības apdrošināšanas segmentā izmaksātās atlīdzības šogad sarukušas par 1,4%. "Tiesa gan, tas ir "vidējās temperatūras" rādītājs slimnīcā, jo veselības apdrošināšanā šobrīd notiek ļoti aktīvi procesi, kas jāskatās detalizētāk mēnešu griezumā," skaidro Abāšins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!