Foto: LETA
Latvijas tautsaimniecība sekmīgi atgūstas pēc globālā Covid-19 pandēmijas satricinājuma; vienlaikus lielākais izaicinājums ir palielināt tautsaimniecības produktivitāti, veicināt eksportu pašreizējos sarežģītajos apstākļos un mazināt nevienlīdzību.

Tāds ir galvenais secinājums Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) veidotajā "Ekonomikas pārskatā" par Latviju.

2022. gada pārskatā OECD eksperti izvērtējuši situāciju Latvijas ekonomikā, galveno reformu īstenošanas procesu un tautsaimniecības izaicinājumus, kā arī snieguši rekomendācijas turpmākās izaugsmes sekmēšanai. Tajā norādīts, ka, neskatoties uz Covid-19 pandēmijas ietekmi, Latvijas izaugsmes tempi ir bijuši labāki nekā vidēji Eirozonā un Eiropas Savienībā, un ienākumi uz vienu iedzīvotāju turpina palielināties. Taču, ņemot vērā globālās tendences un pašreizējo situāciju Ukrainā, tiek prognozēts, ka Latvijas tautsaimniecības izaugsmes temps un eksporta iespējas piebremzēsies.

OECD uzsvērusi, ka Latvijai nepieciešams lielāku uzmanību pievērst ienākumu nevienlīdzības mazināšanai un produktivitātes palielināšanai, lai arī turpmāk nodrošinātu izaugsmi, konkurētspēju un iedzīvotāju labklājības pieaugumu. OECD eksperti iesaka turpināt pilnveidot darba tirgu un paplašināt nodarbināto iekļaušanās iespējas tajā, pievērst uzmanību veselības sistēmas attīstībai, risināt ar vidi un klimata mērķu sasniegšanu saistītos jautājumus, kā arī veicināt investīcijas un atbalstīt inovācijas un prasmju pilnveidošanu, lai tās veicinātu uz eksporta balstītu Latvijas izaugsmi.

Galvenie izaicinājumi Latvijas eksporta sekmīgai attīstībai ir saistīti ar darba tirgum nepieciešamo cilvēkresursu nodrošināšanu, kas ļautu paplašināt ražošanu un ieiet jaunos eksporta tirgos ar jauniem un inovatīviem produktiem, kā arī labvēlīgas uzņēmējdarbības vides attīstību, sekmējot iespējas investīciju pieaugumam un uzņēmumu attīstībai.

Lai Latvija varētu balstīt savu izaugsmi uz eksporta pieaugumu, pēc OECD domām, Latvijai nepieciešams mazināt ienākumu nevienlīdzību, risināt reģionālās atšķirības, uzlabot mājokļu pieejamību. Tāpat Latvijai nepieciešams turpināt uzlabot tieslietu sistēmas efektivitāti, turpināt reformu īstenošanu veselības aprūpē, pilnveidot pensiju sistēmu, kā arī stiprināt izglītības, zinātnes un inovācijas sistēmu.

OECD rekomendācijas saskan ar Latvijas valdības prioritātēm un valdības rīcības plānu, sacīja Latvijas ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs. Turklāt tuvākajos gados Latvijas ekonomikā ieplūdīs būtiskas investīcijas no ES struktūrfondiem un Atveseļošanās fonda, lai nodrošinātu vides ilgtspēju, veicinātu digitālo transformāciju, mazinātu nevienlīdzību, uzlabotu veselības aprūpi, veicinātu ekonomikas transformāciju un īstenotu produktivitātes reformu, kā arī stiprinātu likuma varu.

Šādi OECD pārskati tiek publicēti reizi divos gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!