Foto: DELFI

Zāļu ražotāja AS "Olainfarm" valde vērsusies Valsts policijā ar iesniegumu atzīt uzņēmumu par cietušo jau agrāk sāktā kriminālprocesā, informēja uzņēmuma pārstāve Ieva Lapiņa-Ennīte.

Viņa skaidroja - lai pārbaudītu iepriekšējās augstākā līmeņa vadības īstenoto saimniecisko darbību un veikto maksājumu par mārketinga pakalpojumiem ar Kipras uzņēmumu, šī gada aprīlī pēc krimināllietas procesa virzītāja pieprasījuma "Olainfarm" piesaistīja neatkarīgu, starptautisku revidentu. Saņemtais starptautiskā revidenta atzinums sniedzis atbildi, ka minētais darījums noticis, iespējams, nodarot zaudējumus "Olainfarm".

Lapiņa-Ennīte norādīja, ka "Olainfarm" valde šī gada aprīlī, sākot pildīt pienākumus, iepazinās ar uzņēmuma saimniecisko darbību un noslēgtajiem līgumiem. Jaunā valde konstatēja mārketinga ārpakalpojuma darījumus, kas radīja šaubas par to iespējami fiktīvo darījumu raksturu, saimniecisko lietderību un pamatotību. Arī līgumu summas neatbilda saņemtajam pakalpojumu apjomam, kā arī mārketinga aktivitātēm nebija atbilstoši apliecinoši dokumenti, tāpēc sākumā sadarbība ar uzņēmumu tika apturēta, šobrīd tā ir pārtraukta un par konstatēto informētas tiesībsargājošās iestādes.

Pēc Lapiņas-Ennītes paustā, izpildot tiesībsargājošo iestāžu norādījumus, "Olainfarm" aktīvi sadarbojās ar starptautisko revidentu, lai tam palīdzētu gūt padziļinātu priekšstatu par iegādātajiem mārketinga pakalpojumiem un novērstu jebkādu šaubu ēnu. Šī gada augustā saņemtajā revidenta ziņojumā norādīts, ka padziļinātajā izpētē tika gūts apstiprinājums bažām, proti, šī darījuma rezultātā uzņēmumam, iespējams, nodarīti zaudējumi lielā apmērā.

Starptautiskā revidenta ziņojumā ir identificētas iesaistītās personas, kuras ir piedalījušās darījuma veikšanā. Vairākas AS "Olainfarm" amatpersonas un vadošie darbinieki, kuri ir saistīti ar darījumiem, jau iepriekš atstādināti no amata pildīšanas.

Kā norādīja "Olainfarm" valdes priekšsēdētājs Lauris Macijevskis, izmantotā prakse nav savienojama ar labas pārvaldības principiem un tika nekavējoties izbeigta. "Mēs apzināmies, ka šie atklājumi nav patīkami ne uzņēmuma darbiniekiem, ne akcionāriem, tomēr uzskatām - kā kārtīgiem un rūpīgiem saimniekiem mums par pagātnes notikumiem jārunā atklāti. Mums ir ap 1500 akcionāru, un domājot par visu akcionāru interesēm, mūsu mērķis ir nodrošināt caurskatāmus procesus uzņēmuma saimnieciskajā darbībā, kā arī pēc iespējas novērst šādus riskus nākotnē," pauda Macijevskis.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir SIA "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!