Foto: Pixabay

Šajā pavasarī 339 jaunie uzņēmēji pieteikušies Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) biznesa inkubatora inkubācijas programmai un 515 pirmsinkubācijas programmai. No tiem 80 pieteikumi ir no ārzemēs dzīvojošajiem Latvijas valstspiederīgajiem, informē LIAA.

2020. gada rudenī tika saņemti 533 pieteikumi, bet 2020. gada pavasarī – 501 pieteikums. Šajā pavasarī LIAA inkubācijas programmā pieteikušies 339 jauni uzņēmēji un 515 biznesa ideju autori pirmsinkubācijas programmā, kas kopā veido 854 pieteikumus. Salīdzinot ar iepriekšējo pietiekšanos 2020. gada rudenī, kopējais pieteikumu skaits palielinājies par 65%, kas apliecina, ka pandēmijas laikā interese par savas uzņēmējdarbības attīstību ir pieaugusi.

LIAA Biznesa inkubatoru departamenta direktore Laura Očagova pieteikumu skaitu komentē šādi: "Ar katru gadu redzam, ka LIAA biznesa inkubatora programmas kļūst populārākas un biznesa ideju autori un jaunie uzņēmēji piesakās, lai izmantotu LIAA biznesa inkubatora programmu sniegtās iespējas sava biznesa attīstīšanai. Šo programmu popularitāti un potenciālo dalībnieku interesi veicina inkubatoru dalībnieku rezultāti, par kuriem runā gan LIAA, gan pašu uzņēmumu sasniegumi pasaulē – spējot konkurēt globālā līmenī, tā arī sasniegtie eksporta apjomi. Pēdējos trīs gados biznesa inkubatoru dalībnieku eksporta apjomi sasnieguši vairāk nekā 125 milj. eiro."

Arī šogad populārākie inkubatori inkubācijas programmai, ieskaitot diasporas iesniegumus, ir Radošo industriju (Rīga, 58 inkubācijas pieteikumi), Jūrmalas (39), Jelgavas (36), Siguldas (28), Valmieras (27) un Liepājas biznesa inkubatorā (28), bet salīdzinot ar citiem gadiem, vairāk pieteikumu saņēmis arī Ogres biznesa inkubators (33). Kopumā visvairāk pieteikumu – gan inkubācijas, gan pirmsinkubācijas, gan diasporu – saņēma Radošo industriju inkubators (164 pieteikumi), Jelgavas (88), Jūrmalas (89), Ogres (86), Liepājas (66) un Valmieras biznesa inkubators (66).

Siguldas biznesa inkubatorā tika attīstīta arī ideja par šodien ļoti zināmo augļu biezeni "Rūdolfs" (SIA "Lat Eko Food"). 2019. gadā SIA "Lat Eko Food" bija ceturtais lielākais eksportētājs starp visiem biznesa inkubatora dalībniekiem.

Uzņemšanas rezultāti inkubācijas un pirmsinkubācijas programmās būs zināmi 2021. gada maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!