Foto: AFP/Scanpix

Par metāllūžņu tirgotāja SIA "Aerons" īpašnieku oficiāli kļuvis kāds Sarkandaugavā reģistrēts Spānijas futbola granda "Barcelona" fanu klubs, kura amatpersona ir Latvijas iedzīvotājs Maksims Jefimovs, liecina "Firmas.lv" informācija.

Eksperti atzīst, ka šāda īpašnieku maiņa var liecināt par vēlmi slēpt patiesos īpašniekus vai līdzšinējo oficiāli reģistrēto īpašnieku problēmām ar kredītsaistībām.

Tvaika ielā reģistrētā biedrība ""FC Barcelona" fanu klubs" par daudzus miljonus latu ik gadu apgrozošā uzņēmuma īpašnieku kļuvusi 19.septembrī. Tajā dienā par vienīgo uzņēmuma amatpersonu arī kļuva Jefimovs. Līdz tam "Aerons" vienīgā īpašniece bija Kristīne Siliņa, bet vienīgais valdes loceklis - Ansis Siliņš.

Nedz ar uzņēmuma, nedz biedrības pārstāvjiem biznesa portālam "Nozare.lv" neizdevās sazināties. Uzņēmumā paskaidroja, ka vadītājs nevēlas sniegt nekādus komentārus.

Kā biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijas valdes priekšsēdētājs Vilnis Rantiņš, šāda īpašnieku maiņa izskatās aizdomīga.

"Par šo uzņēmumu iepriekš nebiju neko dzirdējis, taču, ņemot vērā uzņēmuma apgrozījumu, šķiet, ka tur kaut kas nav tīrs. Var būt visādi," atzina Rantiņš.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Aerons" pērn divkāršojis apgrozījumu - no 7,89 miljoniem latu 2010.gadā līdz 16,83 miljoniem latu 2011.gadā. Uzņēmuma zaudējumi no 51 125 latiem 2010.gadā pieauguši līdz 54 121 latam 2011.gadā.

Juridisko, nodokļu un finanšu konsultāciju biroja "BDO Zelmenis un Liberte" advokāts Valdis Bergs norādīja, ka šāda veida uzņēmuma pārreģistrācija no fiziskas personas uz biedrību varot liecināt par sekojošo - vai nu tā ir vēlme slēpt SIA īpašnieku maiņu, vai arī kādam no iepriekšējiem īpašniekiem varot būt radušās problēmas ar kredītsaistībām.

"Parasti šāda prakse novērojama, kad, tēlaini izsakoties, "zeme deg zem kājām". Taču būtībā tas ir ātrs, bērnišķīgs un primitīvs veids, kā paslēpties no saistībām. Piemēram, tas var būt saistīts ar gaidāmu vai sāktu tiesas procesu," skaidroja Bergs.

Viņš arī klāstīja, ka praksē, piemēram, ja uzņēmums gribētu piesaistīt investīcijas vai pārdot daļas, tam no SIA būtu jākļūst par akciju sabiedrību, nevis jāpārreģistrē viss uz biedrību.

"Tas ir primitīvs un apstrīdams darījums, kas var liecināt par to, ka kāds nāk pēc darījumā iesaistītās personas aktīviem. Tāpēc, lai pasargātu uzņēmumu, persona pārreģistrē uzņēmumu uz biedrību," komentēja Bergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!