Zilais - papīram, dzeltenais - plastmasai, zaļais - stiklam... Bet varbūt pie tavas mājas ir zvanveida konteiners visa veida iepakojumam? Kas nosaka konteineru izvietojumu?
Izdabāt mašīnām un gājējiem

Lai sekmīgi veiktu izlietotā iepakojuma savākšanu un pārstrādi, iepakojumu nepieciešams atšķirt no citiem sadzīves atkritumiem. To var izdarīt, izmetot izlietoto iepakojumu speciālajos konteineros. Par to, kāda veida konteinerus izmantot, kurās vietās pilsētā tos izvietot un kā sašķirotos materiālus savākt, rūpējas attiecīgās apkaimes atkritumu apsaimniekotājs.

Mazākās pilsētās ieviest un uzturēt šķirošanas konteinerus ir vienkāršāk nekā lielajās. Īpaši Rīgā problēmas sagādā pats centrs, kur fiziski nav vietas konteineru novietošanai. Daudzviet arī zeme pieder privātiem īpašniekiem, un viņi nevēlas, lai uz viņu īpašumiem tiktu izvietoti šķirošanas konteineri. Eiropas lielajās pilsētās šo problēmu risināja, sakārtojot likumdošanu, kas uzliek par pienākumu privāto zemju īpašniekiem nepieciešamības gadījumā ļaut izvietot šķirošanas konteinerus uz viņu zemes. Savukārt vietās, kur konteinerus nav iespējams izvietot tīri fiziski, iedzīvotāji šķirotos materiālus savāc maisos un izliek uz ielas, kur tos pēc tam savāc atkritumu apsaimniekotājs. Jāpiemin gan, ka citās Eiropas valstīs maksa par atkritumu izvešanu ir daudzas reizes lielāka nekā Latvijā. Līdz ar to arī atkritumu apsaimniekotāja nodrošinātais serviss ir augstāks nekā pie mums, un tur nav iedomājama situācija, kad iedzīvotāji no rīta ir spiesti ar atkritumu maisiņu dežurēt uz ielas, jo uz zemes atstātos maisiņus neviens cits atkritumu savākšanas mašīnā neiemetīs.

Visu izšķir krāsa un forma

Krāsainos konteinerus izlietotā iepakojuma šķirošanai būs pamanījis ikviens. To, kādus materiālus kurā konteinerā mest, nosaka konteinera krāsa un forma. Ja ir trīs krāsu šķirošanas konteineri, tad katrs no tiem ir paredzēts noteiktam iepakojuma veidam:

Zilais konteiners – papīram un kartonam. Tajā met saplacinātas piena un sulu pakas, kartona kastes, avīzes un žurnālus. Nedrīkst mest netīru un slapju iepakojumu!

Dzeltenais konteiners – plastmasai jeb plastmasas kanniņām, saplacinātām PET pudelēm, šampūna pudelēm, polietilēna maisiņiem utt. Tajā nedrīkst mest rotaļlietas un sadzīves preces.

Zaļais konteiners – stiklam. Tomēr tajā nedrīkst mest visu veidu stikla izstrādājumus. Tas paredzēts tikai stikla iepakojumam, burkām un pudelēm, savukārt logu stikli, spoguļi un trauki jāmet sadzīves atkritumiem paredzētajā konteinerā.

Ja pilsētā izvietoti dzeltenie zvanveida konteineri, tad tajos var droši mest visu veidu izlietoto iepakojumu: saplacinātas kartona kastes, PET pudeles, stikla burkas, sulu pakas utt. Atkritumu apsaimniekotājs šo iepakojumu savāks un pirms nodošanas pārstrādei uz īpašas šķirošanas līnijas dažādos materiālus – papīru, plastmasu un stiklu – atdalīs.

Vai esam gatavi šķirot?

Kā atzīst atkritumu apsaimniekotāji, mūsu iedzīvotāju aktivitāte atkritumu šķirošanā vēl ir vāja. Latvijā izlietotā iepakojuma šķirošanu sāka ieviest salīdzinoši nesen. Pagaidām attieksme ir visai pavirša. To parāda fakts, ka bieži dalītās šķirošanas konteineros, kas paredzēti, piemēram, stiklam, samesti arī citi sadzīves atkritumi. Tādējādi tiek apgrūtināts atkritumu apsaimniekotāju darbs un ignorēts to iedzīvotāju veikums, kuri šķiro savus atkritumus. Iespējams, pilnīgi visi iedzīvotāji nekad nebūs gatavi šķirot atkritumus, tāpēc vietā būtu ieteikums – ja nevēlies, tad nešķiro, bet netraucē to darīt citiem!

Cilvēkiem, kuri šķiro atkritumus, nereti ir iebildumi pret bezpajumtniekiem. Meklējot konteineros kaut ko sev noderīgu, viņi bieži izsvaida sašķirotos atkritumus. Arī citās Eiropas valstīs ir līdzīgas problēmas, tomēr tas nav šķērslis iedzīvotāju zaļai attieksmei un rīcībai attiecībā uz izlietoto iepakojumu.

Atceries!

  • Speciālajos šķirošanas konteineros jāmet tikai tukšs iepakojums.
  • Izlietoto iepakojumu pirms izmešanas vēlams izskalot, lai palikušās pārtikas produktu atliekas bojājoties neizplatītu nepatīkamu smaku.
  • Papīra kastes, pakas un PET pudeles pirms izmešanas jāsaplacina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!