Foto: LETA
ASV bāzēts investīciju fonds "NCH Capital" ar reiderisma metodēm mēģina pārņemt Paškausku ģimenes biznesu Ukrainā, intervijā sacīja daudznozaru kompānijas "Agrolats Holding" padomes priekšsēdētājs Vitauts Paškausks.

Viņš atgādināja, ka nedaudz vairāk kā pirms 12 gadiem Paškauski nodibināja kopuzņēmumu "Golden Sunrise" Ukrainā. Uzņēmums nodarbojas ar graudu, kukurūzas, rapša un citu kultūru ražošanu, ko pēc tam realizē starptautiskajos tirgos. Tajā laikā ģimeni uzrunājis, tās ieskatā, ļoti respektabla ASV bāzēta investīciju fonda "NCH Capital" pārstāvniecības Latvijā vadītājs Kārlis Cerbulis un piedāvājis sadarbību.

"Tika noslēgts investīciju līgums, kas paredzēja, ka NCH šo projektu finansēs, bet mēs savukārt nodrošināsim savas zināšanas lauksaimniecībā un ražošanā, vadīsim uzņēmuma ikdienas saimniecisko darbību," sacīja Paškausks.

Viņš uzsvēra, ka "Golden Sunrise" darbība ir ļoti veiksmīga, un tas ir stabils un pelnošs. Vidējais EBITDA rādītājs tam ir 8-10 miljoni eiro gadā. Tā apsaimniekošanā ir vairāk nekā 30 000 hektāru zemes un divi elevatori.

"Pirms apmēram četriem gadiem NCH sāka pārņemt mūsu kopuzņēmumu "Golden Sunrise". Viņi izveidoja savus ofšorus, no kuriem mūsu kopuzņēmums bija spiests ņemt kredītus, pirkt sadārdzinātas izejvielas, kā arī pārdot saražoto produkciju par cenu, kas ir zem tirgus vērtības. Tādā veidā daļa no uzņēmuma peļņas tika aizpludināta projām no uzņēmuma," turpināja Paškausks.

Viņš teica, ka tāpat klaji nepieņemama ASV bāzēta investīciju fonda politika attiecībā pret "Golden Sunrise" darbiniekiem, kas ir neētiska. "Sākām stingri iebilst pret šādām darbībām, kā rezultātā, mūsuprāt, klaji prettiesiskā veidā NCH pašlaik ir pārņēmis uzņēmuma vadību, ignorējot mūsu savstarpēji noslēgto investīciju līgumu. Protams, ka šeit varētu gari un plaši stāstīt par virkni darbību, kuras, pēc mūsu vērtējuma, varam vienīgi nosaukt kā darbību 90. gadu stilā - reiderisms, nelikumīga vadības maiņa, sapulču protokolu viltošana, viss kā no filmām," viņš atzina.

Paškausks atzina, ka Ukraina pēdējo gadu laikā ir nostājusies uz eiropeiskas un demokrātiskas valsts attīstības ceļa, kas vieš cerības par tiesiskas un taisnīgas strīdu risināšanas iespējamību. Taču "Golden Sunrise" situācijai līdzīgu gadījumu joprojām ir diezgan daudz. Īpaši liela problēma Ukrainā esot saistīta ar reģistriem, kuros reģistrē uzņēmumu akcionāriem, amatpersonu maiņu.

"Šo reģistru un reģistratoru šaubīgo un, iespējams, koruptīvo darbību dēļ pašlaik ir kļuvusi iespējama virkne nelikumību. Skaidrs jau arī, ka šīm darbībām ir bijis kāds pasūtītājs. Uzskatām, ka Ukrainas valsts nav darījusi visu, lai nodrošinātu mums kā investoram šai sakarā tiesisku vidi un iespējas cīnīties par taisnību," viņš sacīja.

Pauškausks teica, ka sākotnēji mēģināts visu atrisināt mierīgā ceļā, savstarpēji vienojoties. "Sākām vērst viņu uzmanību, ka tas nav pareizi un ka tā nedrīkst darīt. Ka tas nav mūsu kopējās interesēs. Kad to pateicām, sākās reiderisms. Kā jau minēju, parādījās nenotikušu dalībnieku sapulču protokoli. Viņi patvaļīgi un prettiesiski atbrīvoja direktoru, ielika savu cilvēku vietā. Tālāk jau notika visas no tā izrietošās sekas - preces pārdotas, slēgti aizdevuma līgumi par neizdevīgām procentu likmēm," dalījās "Agrolats Holding" padomes priekšsēdētājs.

Viņš atzina, ka iepriekš minētās "NCH Capital" darbības būtiski samazina "Golden Sunrise" vērtību Ukrainā salīdzinājumā ar to, kāda tā bija pirms diviem gadiem. "No tik respektabla amerikāņu fonda, kas investējis Austrumeiropā vairāk nekā miljardu ASV dolāru, mēs neko tādu nemūžam nespējām sagaidīt, nevarējām pat iedomāties, ka mūsdienās tā var rīkoties. (..) Mēs neesam gatavi izmantot "bandītu metodes", lai kaut ko panāktu, tādas neesam izmantojuši un neizmantosim. Nevaram būt kopā ar tādiem, kuri šādas metodes piekopj," sacīja Paškausks.

Pēc viņa sacītā, notikušā kontekstā pašlaik Ukrainā vienlaikus norit vairākas tiesvedības. Cita starpā Ukrainas tiesa jau ir atzinusi attiecīgā fonda darbības par prettiesiskām un atjaunojusi "Golden Sunrise" pretlikumīgi no amata atcelto direktoru. Paškausks apliecināja gatavību arī vērsties Latvijas un ASV tiesās un tiesību sargājošajās iestādēs, lai atgūtu zaudēto, un nepieļauj nelabvēlīgu tiesas spriedumu.

"Esam rīkojušies ļoti korekti, likumīgi un precīzi. Visas lietas mēs esam izdarījuši gan saskaņā ar likumiem, gan saskaņā ar līgumu. Spriedums mums par sliktu nevar būt. Mēs neapstāsimies un atradīsim risinājumu. Paldies Dievam, ka mēs dzīvojam civilizētā Eiropā," viņš sacīja, uzsverot, ka allaž centies visas lietas risināt korekti, un cer uz taisnību arī šoreiz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!