Foto: LETA
Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) liela mērā atspoguļo valsts pārvaldes darbības filozofiju - daudz svarīgāk ir pārbaudīt papīrus, ka viss pareizi nopirkts, nevis iegūt konkurētspējīgu produktu, kas dotu jaunu izrāvienu ekonomikā.

Tā trešdien tikšanās laikā, atbildot uz Latvijas un ASV informācijas tehnoloģiju (IT) asociācijas "Latvian-American Business Association of California" (LABACA) pārstāvju jautājumiem par LIAA, iestādes darbību raksturoja ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Šādu filozofiju ar savu šķietamo pieprasījumu radījusi sabiedrība, par pirmo kļūdu prasot atbildību un "galvas nociršanu", sacīja Pavļuts, atzīstot, ka šādu domāšanas veidu ir grūti mainīt, taču tas jādara. Sabiedrībai jādefinē riska tolerance, cik daudz kļūdu esam gatavi pieļaut, sacīja ministrs, komentējot citu runātāju teikto, ka biznesā atšķirībā no valsts pārvaldes nauda tiek ieguldīta arī projektos, par kuru izdošanos nav pilnīgas pārliecības.

"Tam, kurš atbild ar galvu un parakstu, ir grūti situāciju mainīt. Tas ir kolektīvs darbs veidot izpratni, ka nepieciešami izmēģinājumi un kļūdas," sacīja Pavļuts, uzsverot, ka nav pieņemama krāpšanās un blēdīšanās, taču neīstenot programmas, jo tās ir sarežģītas un cenšas radīt jaunas nebijušas lietas, nav pareiza pieeja.

Pavļuts norādīja arī uz valdības rīcības plānā noteikto mērķi izveidot inovācijas fondu, kas varētu ieguldīt naudu jaunos uzņēmumos ar cerību, ka tas kādā laikā atmaksāsies, un pieņemot, ka daļu nāksies pazaudēt. Viņš gan atzina, ka tas varētu būt arī problemātiski. "Pamēģiniet Valsts kontrolei paskaidrot, kāpēc nauda tur jāiegulda," sacīja Pavļuts.

Arī "JIC biznesa inkubators" izpilddirektors Agris Ķipurs atzina, ka sarunās ar ministrijas un aģentūras cilvēkiem izdodas ļoti labi saprasties par formu un administratīvo procesu, taču grūtības rodas, runājot par kvalitāti, jo ir sajūta, ka tas nevienam nerada nekādas sekas un vajadzība, motivācija, vēlme veikt izmaiņas nav tikt izteikta.

Kā ziņots, trešdien LABACA rīkoja tikšanos ar Pavļutu, lai apspriestu gan viņa redzējumu par IT nozares, tostarp iesācējuzņēmumu vietu tautsaimniecībā, gan LIAA darbību un valsts atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!