Foto: RIA Novosti/Scanpix

"Pirmais Baltijas kanāls" (PBK) pārsūdzējis Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) uzlikto sodu 10 000 eiro apmērā par pārkāpumiem ziņu raidījumos saistībā ar Ukrainas konflikta atspoguļojumu, informēja PBK īpašnieka, mediju holdinga "Baltijas Mediju alianse" (BMA) biznesa attīstības vadītāja Baltijas valstīs Gunta Krivma.

Kā sacīja Krivma, NEPLP lēmums pārsūdzēts Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu namā un šobrīd ierosināta lietvedība.

Kad pretenzija tiks skatīta, vēl neesot zināms.

Kā ziņots, pērn oktobrī NEPLP pieņēma lēmumu sodīt PBK par pārkāpumiem ziņu raidījumos saistībā ar Ukrainas konflikta atspoguļojumu.

Kā informēja NEPLP Informācijas centra vadītāja Agnese Berga, pārbaudot programmas ierakstus par laika posmu no 2015. gada 16. līdz 22. februārim, konstatēts, ka vairākos PBK ziņu raidījumu sižetos par karadarbību Ukrainā informācija tiek pasniegta vienpusēji.

Piemēram, 16. februāra PBK ziņu raidījuma sižetā par karadarbību Ukrainā, Donbasā, kurā tā dēvētās Doņeckas tautas republikas (DTR) pārstāvji pārmet Ukrainas valdības, ko dēvē par Huntu, spēkiem pamiera noteikumu neievērošanu. Ukrainas valdības pārstāvju viedoklis, ne arī atšķirīgs viedoklis, sižetā un visās ziņās netika atspoguļots, informēja Berga.

Arī citos NEPLP pārbaudītajos PBK ziņu raidījumos no 16. līdz 22. februārim ir konstatēti līdzīgi pārkāpumi, proti, sižetos par konfliktu Ukrainā Ukrainas puses viedoklis atspoguļots netiek.

NEPLP secināja, ka minētajos raidījumos nav ievērots Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma (EPLL) 24. panta ceturtajā daļā noteiktais - "elektroniskie plašsaziņas līdzekļi nodrošina, lai fakti un notikumi raidījumos tiktu atspoguļoti godīgi, objektīvi, veicinot viedokļu apmaiņu, un atbilstu vispārpieņemtajiem žurnālistikas un ētikas principiem. Komentārus un viedokļus atdala no ziņām un nosauc viedokļa vai komentāra autoru", informēja Berga.

Pārbaudītajos raidījumos konstatēta viedokļu daudzveidības neesamība, kad pretrunīgos, neviennozīmīgi vērtētos jautājumos tiek atspoguļots vienas iesaistītās puses viedoklis, neatspoguļojot vai acīmredzami negatīvi tendenciozi atspoguļojot otras puses viedokli.

Konstatēta arī ziņu nenodalīšana no viedokļiem, kad ziņas formā tiek sniegts vērtējums un atsevišķos gadījumos - ziņu avota nenorādīšana, informēja Berga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!