Foto: Publicitātes attēli

Daudzdzīvokļu ēka Lakstīgalas ielā 3, Siguldā, piedzīvojusi vērā ņemamu renovāciju un pērn atzīta par energoefektīvāko ēku Latvijā. Ēkas atjaunošanas darbiem tika piešķirts "Swedbank" aizdevums, kā arī saņemts "Altum" grants energoefektivitātes programmas ietvaros, informē bankas pārstāvji.

Arī nākotnē gaidāms valsts atbalsts šāda veida projektu īstenošanai.

"Ikdienā, strādājot ar dzīvojamo māju apsaimniekotājiem un dzīvokļu īpašniekiem, kurus pārstāv izveidotas dzīvokļu īpašnieku biedrības, bieži dzirdam viņu pieredzes stāstus. Sabiedrībā joprojām eksistē vairāki mīti, jo pastāv dažādas asociācijas, piemēram, par jēdzienu "kredīts". Mūsu ikdienas darbs ir mazināt šos mītus, izskaidrot finansēšanas procesu un nosacījumus, ko banka veic, izpildot savu klientu iecerēto mērķi – uzlabot kvalitāti mājokļos, ieviest primārās enerģijas patēriņa uzskaiti, novērst ēku bojājumus, kas var potenciāli radīt paaugstinātus riskus dzīvokļu īpašniekiem. Renovācijas procesā noteikti aicinām uzticēties finanšu institūcijām ar lielu pieredzi renovācijas projektu realizācijā, un šāda pieredze Swedbank ir, jo palīdzam dzīvokļu īpašniekiem atjaunot daudzdzīvokļu mājas jau vairāk nekā 15 gadus," stāsta "Swedbank" Uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītājs Jānis Zaļums.

Jau vairākus gadus ēku Lakstīgalas ielā 3, Siguldā, apsaimnieko uzņēmums "Eco Label". Laika zobs bija darījis savu – apkures, ūdens apgādes, kanalizācijas problēmas un mitrums bija kā signāls par nepieciešamām pārmaiņām. Kā stāsta "Eco Label" pārstāvis Mārtiņš Zakss, vēlmi pēc renovācijas izteica gan daļa ēkas dzīvokļu īpašnieku, gan pats apsaimniekotājs, taču ceļā uz renovācijas sākšanos bija jāpārliecina visus tā brīža ēkas dzīvokļu īpašniekus – arī tos, kuri sākotnēji bija skeptiski noskaņoti.

Foto: Publicitātes foto

"Galvenais ieguvums pēc ēkas renovācijas ir tās energoefektivitāte – pirmkārt, vismaz divas reizes mazāki ikmēneša rēķini par siltumenerģiju, otrkārt – sakopta un tīra vide. Ilgtermiņā lūkojoties, renovācija nozīmē, ka vismaz gadus desmit iedzīvotājiem nebūs jādomā par ēkas būvdarbiem," viņš saka.

"Papildus energoefektivitātei, mums vēl ir jauni logi, sakārtota ventilācijas sistēma, siltais ūdens no pilsētas un atjaunots skurstenis, jo iepriekš dzīvokļi tika apsildīti ar malkas apkuri. Jau no ēkas uzcelšanas brīža pagrabā atradās kurtuve, taču pirmā stāva iedzīvotājiem nereti bija auksti. Savukārt trešā stāva iemītniekiem reizēm bija jāpiedzīvo plūdi jumta stāvā. Arī šīs neērtības ir atrisinātas un atstātas pagātnē," saka mājas vecākā Zita Kravale.

"Ja esat nolēmuši uzlabot savu īpašumu ar renovācijas palīdzību, un ieguldīt nākotnes īpašuma vērtības celšanā, ir vērts pasteigties, jo process kopumā aizņem gana ilgu laiku – neatlieciet lēmumu pieņemšanu, sāciet sarunas ar saviem kaimiņiem, ēkas apsaimniekotājiem un fiansētājiem jau tagad," iesaka Zaļums.

Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanas programmas ietvaros, kur banka finansē projektus sadarbībā ar "Altum", savs dzīvoklis nav jāieķīlā. "Altum" grants atjaunošanai un siltināšanai nozīmē, ka dzīvokļu īpašnieki daļu no kopējiem renovācijas projekta nepieciešamiem līdzekļiem saņem kā dāvinājumu, kas nav jāatmaksā, un grants sedz līdz 50% no projekta izmaksām. Pārējo renovācijas projekta izdevumu daļu sedz bankas aizdevums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!