Foto: F64

Pagājušajā gadā Lauku atbalsta dienests veicis pārbaudes 97 zemnieku saimniecībās, pēc kurām 75 saimniecībām par kūlas dedzināšanu samazināts valsts un Eiropas Savienības atbalsts, informēja dienesta pārstāvji.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem 32 Lauku atbalsta dienesta klientiem par konkrēto degušo lauku atbalsts netika piešķirts, ja lauks bija pieteikts kādam no pasākumiem programmās "Maksājumi lauksaimniekiem par nelabvēlīgiem dabas apstākļiem teritorijās, kas nav kalnu teritorijas", "Natura 2000" un "Agrovides maksājumi".

Par dedzinātajām platībām lauku attīstības atbalsts netika izmaksāts 24 500 latu apmērā. Savukārt 43 atbalsta pretendentiem par sausās zāles dedzināšanu uz lauka atbalsts tika samazināts par kopējo summu 5015 lati.

Kā ziņots, Lieldienu brīvdienās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki dzēsuši 201 kūlas ugunsgrēku.

Lielākie kūlas ugunsgrēki reģistrēti Auces novada Bēnes pagastā un Rugāju novada Lazdukalna pagastā. Katrā no šīm vietām pērnā zāle degusi desmit hektāru platībā. Savukārt Rēzeknes novada Sakstagala pagastā reģistrēts kūlas ugunsgrēks 9,5 hektāru platībā.

Kūlas dedzināšanas rezultātā Lieldienu brīvdienās nodegušas arī vairākas ēkas. Daugavpils novada Kalupes pagastā ugunsgrēkā nodega saimniecības ēkas 140 kvadrātmetru platībā un kūla septiņu hektāru platībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!