Foto: stock.xchng
Pagājušajā gadā Latvijā kopumā saražoti 462 tūkstoši dekalitru absolūtā spirta, kas ir par 1,8 miljoniem dekalitru jeb 80% mazāk nekā 2010.gadā, liecina Akcīzes preču pārvaldes apkopotā informācija.

Pārvalde uzskata, ka krasais kritums saistīts ar aizvien pieaugošo Latvijā ievestā un importētā spirta apjomu. Pērn Latvijā tika ievesti 2,7 miljoni dekalitru etilspirta, kas ir par 45% vairāk nekā 2010.gadā. Etilspirts 2011.gadā Latvijā ievests no Austrijas, Beļģijas, Francijas, Igaunijas, Krievijas, Lietuvas, Nīderlandes, Polijas, Slovākijas un Vācijas.

55% no 2011.gadā valstī saražotā spirta ir dehidratētais spirts.

No kopējā 2011.gadā valstī pieejamā etilspirta apjoma – 3,3 miljoniem dekalitru absolūtā spirta - 47% izmatoti alkoholisko dzērienu ražošanā. Šis apjoms ir par 543 tūkstošiem dekalitru absolūtā spirta jeb 54% lielāks kā 2010.gadā, kas saistīts ar to, ka ievestais spirts aizstāj pārējās spirtu saturošās izejvielas, kuru apjoms, kas izmantots dzērienu ražošanā, salīdzinājumā ar 2010.gadu, ir samazinājies par 81%, informē Akcīzes preču pārvalde.

35% spirta tika izmantoti denaturēšanā, un šis apjoms, salīdzinot ar 2010.gadu, samazinājies par 38%. APP skaidro, ka lielākā daļa (86%) no denaturētā spirta ir daļēji denaturētais spirts (ar 4% benzīna piedevu), kas tiek izvests uz kaimiņvalstīm. Straujais denaturētā spirta apjomu samazinājums vietējā tirgū saistīts ar Eiropas Savienības prasību ieviešanu Latvijas nodokļu politikā, kas no 2011.gada janvāra atcēla iespēju piemērot samazinātu likmi Latvijas noliktavās jauktajai degvielai. Uzņēmēji izmanto iespēju saņemt degvielu no citām ES dalībvalstīm ar jau pievienotu etilspirtu, tādējādi samazinās pieprasījums pēc denaturāta vietējā tirgū, norāda pārvalde.

14% etilspirta izvesti uz citām ES dalībvalstīm, un šis apjoms, salīdzinot ar 2010.gadu, samazinājies par 62%.

Tai pat laikā vairāk kā divas reizes palielinājies no Latvijas izvestā daļēji denaturētā spirta apjoms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!