Foto: Shutterstock

"Swedbank" pētījumā, kurā aptaujāti vairāk nekā 700 Latvijas mazie un vidējie uzņēmumi, visbiežāk (80%) kā galveno risku no Covid-19 ierobežojošajiem pasākumiem atzīst tieši neskaidrību par nākotni, kas rada grūtības plānot uzņēmuma darbību. Taču neskatoties uz Covid-19 radītajiem izaicinājumiem, uzņēmēji saskata arī ieguvumus - galvenokārt iespēju pārskatīt uzņēmuma prioritātes un fokusēties uz svarīgāko, portālu "Delfi" informēja bankas pārstāvji.

Visbiežāk aptaujas respondenti (64%) norādījuši, ka no pandēmijas Covid-19 radītajām sekām nesaredz ieguvumus savam biznesam, taču tajā pašā laikā otra populārākā atbilde (43%) norāda uz pozitīvu skatu – uzņēmēji atzīst, ka tā ir iespēja pārskatīt uzņēmuma prioritātes un fokusēties uz svarīgāko, kā arī apgūt attālināto darbu (33%).

Vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības jomā strādājošie atklāj, ka Covid-19 stāvokļa dēļ pārskatīs uzņēmuma prioritātes un fokusēsies uz svarīgāko (22%). Tam seko arī ražošanas un rūpniecības nozare (18%), būvniecības nozare (17%) un IT un komunikācijas joma (15%).

Aptaujā uzņēmēji arī norāda, ka šobrīd īsta mācību stunda ir praksē apgūt attālinātā darba iespējas – to kā papildu ieguvumu visaugstāk vērtē IT un komunikācijas jomā strādājošie (15%), pēc kā seko vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības jomas uzņēmumi (12%), ražošanas un rūpniecības nozare (11%) un būvniecības nozare (9%).

Par Covid-19 radītajiem riskiem uzņēmējdarbībā Latvijas uzņēmēji visbiežāk (80%) nosauc neskaidrību par nākotni – radīto ekonomisko seku dēļ ir grūtības plānot uzņēmuma darbību uz priekšu. Otra biežāk nosauktā atbilde (58%) ir produkcijas/pakalpojuma iespējamais noieta kritums. Kā trešā populārākā atbilde (28%) tiek minēta, ka uzņēmēji apsver būtiski sašaurināt sava uzņēmuma darbību.

Neskaidrība par nākotni ir vienlīdz liela gan uzņēmējiem, kuri pārstāv būvniecības nozari (31%), IT un komunikācijas (30%), ražošanas un rūpniecības (30%), gan vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības (28%) jomu.

Vērtējot sava pārstāvētā uzņēmuma finanšu stāvokli šobrīd, ņemot vērā Covid-19 izplatības ierobežojošos pasākumus, uzņēmēji galvenokārt uzskata, ka tas ir pasliktinājies (35%) vai ienākumi ir pilnībā apsīkuši (31%), savukārt katrs piektais uzņēmējs atzīmē, ka finanšu stāvoklis nav mainījies. Uzņēmēji atzīst, ka patlaban valda liela nenoteiktība, tāpēc 14% atturas no vērtējuma.

Vismazāko ietekmi uz finanšu situāciju izjūt IT un komunikācijas nozares pārstāvji un būvniecības nozares uzņēmumi – attiecīgi 48% un 39% atzīst, ka stāvoklis uzņēmumā nav mainījies. Savukārt vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības nozares uzņēmumiem (19%) stāvoklis nav mainījies, tomēr lielākai daļai jeb 42% finanšu stāvoklis ir pasliktinājies.

Lai arī valda liela nenoteiktība, kopumā 48% uzņēmumu prognozē, ka finanšu stāvoklis pēc krīzes būs pasliktinājies, 26% atzīst, ka pašlaik vēl grūti noteikt, savukārt 16% pieļauj, ka zaudējumu dēļ var arī nākties savu uzņēmumu slēgt. Tikai neliela daļa (8%) prognozē, ka Covid-19 krīze finanšu stāvokli nemainīs, bet 2% plāno uzlabošanos.

"Swedbank" aptauja par Covid-19 ietekmi uz Latvijas uzņēmējdarbību veikta, aptaujājot vairāk nekā 700 bankas klientu no uzņēmumu segmenta (galvenokārt mazie un vidējie uzņēmumi). Aptauja īstenota 2020. gada marta beigās - aprīļa sākumā, uzreiz pēc ārkārtas stāvokļa ieviešanas valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!