Foto: DELFI

Pirmā AS "Latvenergo" obligāciju emisijas daļa plānota vismaz 20 miljonu eiro (14 miljonu latu) apmērā, savukārt vērtspapīra nominālvērtība būs 1000 eiro (700 lati), otrdien žurnālistus informēja energokompānijas valdes locekle Zane Kotāne.

Viņa teica, ka summa var mainīties atkarībā no investoru intereses, bet, viņasprāt, tā varētu tikai iet uz augšu. Visās trīs Baltijas valstīs interesi iepazīties ar "Latvenergo" darbību un plašāku informāciju par emisiju izrādījuši aptuveni 100 investori. Jau šorīt notikusi investoru prezentācija Latvijā, un tajā piedalījušies aptuveni 40 investori. Kā norādīja Kotāne, to var uzskatīt par lielu interesi.

Investorus Viļņā un Tallinā paredzēts informēt šonedēļ. Pēc prezentācijām tiks noteikta obligāciju cena, ko var ietekmēt vairāki faktori, pamatā valsts risks, jo "Latvenergo" ir valsts uzņēmums, kā arī industrijas risks.

Obligāciju termiņš var būt pieci vai septiņi gadi, taču tas būs atkarīgs no investoru komentāriem.

Pirmreizējo emisiju, kurā obligācijas varēs pirkt institucionālie investori no Baltijas, paredzēts veikt šogad, bet līdz nākamā gada janvārim tās paredzēts reģistrēt "Nasdaq OMX" biržā, un tad parādzīmes varēs pirkt gan privātpersonas, gan investori no citām valstīm un citi investori.

Pirmreizējā emisijā minimālā summa būs 100 000 eiro (70 000 latu).

Kā preses konferencē informēja "SEB" bankas valdes priekšsēdētājs Ainārs Ozols, privātpersonām, kuras interesē "Latvenergo" obligācijas, jāvēršas pie savas bankas, kurā ir vērtspapīru konts vai pamatkonts.

Kā ziņots, "Latvenergo" šā gada augusta beigās paziņoja, ka gada nogalē plāno veikt publisku obligāciju emisiju, lai iegūtu papildu līdzfinansējumu koncerna ilgtermiņa kapitālieguldījumu programmas finansēšanai. Obligācijas tiks iekļautas "Nasdaq OMX" Baltijas biržas parāda vērtspapīru sarakstā. Kopējā vērtspapīru emisijas nominālvērtība plānota līdz 50 miljoniem latu vai ekvivalentu apmēru eiro valūtā.

"Latvenergo" veiktās aptaujas rezultātā vērtspapīru emisijas organizēšana uzticēta "SEB" grupai.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome novembra beigās nolēma atļaut energokompānijai veikt publisku obligāciju emisiju, savukārt "Latvenergo" publicēja obligāciju piedāvājuma programmas pamatprospektu.

Energokompānija uzsvēra, ka obligāciju emisija nenozīmē privatizāciju un "Latvenergo" ir un paliks valstij pilnībā piederošs uzņēmums. Obligācija ir vērtspapīrs, kas dod tiesības tā īpašniekam saņemt noteiktus procentu maksājumus un obligācijas pilno vērtību noteiktā datumā. Atšķirībā no akciju īpašniekiem obligāciju turētāji būtībā ir aizdevēji, nevis uzņēmuma līdzīpašnieki, skaidroja kompānija. Kā norādīja "Latvenergo", obligācijas nav paredzēts konvertēt par akcijām.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!