Foto: DELFI Aculiecinieks

Pēc ārkārtas situācijas izsludināšanas saistībā ar neseno lietavu un plūdu radītajiem zaudējumiem lauksaimniekiem Latgalē, Zemgalē un Vidzemē ir pieejams valsts atbalsts nodokļu saistību izpildes jomā, portālu "Delfi" informēja Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Lauksaimniekiem, kuriem nodokļu maksājumu termiņa kavējumi ir radušies saistībā ar plūdiem, ir iespēja ar motivētu rakstveida iesniegumu vērsties VID ar lūgumu sadalīt termiņos vai atlikt uz laiku līdz vienam gadam nokavēto nodokļu maksājumu samaksu.

Savukārt tie uzņēmumi, kurus ārkārtas apstākļi skāruši pastarpināti, var izmantot likuma "Par nodokļiem un nodevām" paredzēto iespēju sadalīt nodokļu samaksu uz laiku līdz vienam gadam.

Šajā gadījumā nodokļu maksātājam ne vēlāk kā mēnesi pēc maksājuma termiņa iestāšanās ir jāvēršas VID ar motivētu rakstveida iesniegumu.

Savukārt attiecībā uz nodokļu parādu, kuram VID jau ir uzsācis piedziņas darbības, lauksaimniekiem ir tiesības iesniegt VID motivētu rakstveida iesniegumu, lūdzot VID pieņemt lēmumu par nokavēto nodokļu maksājumu labprātīgu izpildi, nosakot nodokļu maksātājam termiņu uz laiku līdz trim gadiem.

Tāpat lauksaimniekiem un citiem nodokļu maksātājiem ir iespēja dzēst nokavējuma un soda naudu, ja pilnā apmērā tiek samaksāts pamatparāds. Šim risinājumam var pieteikties no 1. oktobra līdz nākamā gada 2. janvārim.

Samaksas gala termiņš var tikt pagarināts līdz 24 mēnešiem. Šādu iespēju paredz Nodokļu maksātājiem nokavējuma naudas un soda naudas dzēšanai paredzētā atbalsta likums, kas stājās spēkā 22. augustā un attiecas uz visiem nodokļu veidiem, izņemot nekustamā īpašuma nodokli un solidaritātes nodokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!