Foto: F64

Martā Rīgas Centrāltirgū Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) no tirdzniecības izņēmis 803 kilogramus augļu un dārzeņu, tostarp tomātus, papriku, ziedkāpostus, citronus, bumbierus, banānus, kivi, avokado, informē dienesta pārstāve Ilze Meistere.

PVD papildus ierastajām pārbaudēm pastiprinātu uzmanību pievērsīs svaigu augļu un dārzeņu tirdzniecībai – preces kvalitātei, uzglabāšanas apstākļiem un informācijai, kuru par preci patērētājam sniedz tirgotājs.

Daļai izņemto preču nebija iespējams identificēt īpašniekus, bet daļai tirgotāji nevarēja uzrādīt preču izcelsmi apliecinošus dokumentus, skaidro dienests.

Izņemtie augļi un dārzeņi nodoti Rīgas Zooloģiskajam dārzam dzīvnieku ēdināšanai.

Pagājušā gada pavasarī un vasarā PVD pārbaudīja 2216 uzņēmumus, kas nodarbojas ar svaigu augļu un dārzeņu tirdzniecību. 15% no tiem konstatēti dažādi ar izcelsmes valsts norādēm saistīti pārkāpumi – preces izcelsmes valsts nebija norādīta vispār vai bija norādīta nepareizi.

PVD aicina patērētājus, iepērkoties, būt prasīgiem un atgādina, ka pircējiem ir tiesības zināt pārtikas produkta izcelsmi. Ja tirgotājs redzamā vietā nav novietojis informāciju par izcelsmes valsti, tad tā ir jājautā. Ja tirgotājs atsakās šādu informāciju sniegt vai arī tā neizklausās ticama, PVD aicina doties pie cita tirgotāja.

Ja ir aizdomas, ka tirgotājs maldina par preces izcelsmi, piemēram, citā valstī audzētus dārzeņus uzdod par vietējas izcelsmes, PVD secina, ka pircējs, visticamāk, par tiem pārmaksās. Vietējas izcelsmes dārzeņi un augļi parasti, vismaz sezonas sākumā, ir dārgāki par ievestajiem.

Aizdomu gadījumā PVD aicina zvanīt uz dienesta uzticības tālruni 67027402.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!