Foto: DELFI

Jauniešu biznesa projektu konkursa "Radām novadam" komanda "Apstājies. Cieni. Saproti." (ACS) vēlas apzināt un popularizēt Rēzeknes novada aizmirstās un degradētās teritorijas.

"Arvien vairāk Latvijas pilsētās un novados varam vērot infrastruktūras attīstību un to, kā atjaunotas sabiedriski svarīgas ēkas un teritorijas, tomēr bez šīm vietām gan pilsētā, gan novadā pastāv degradētās teritorijas, pagalmi, mazi pagasti un interesantas pieturvietas ar savdabīgiem vietvārdiem," norāda komandas pārstāve Evika Muizniece.

Līdz ar to konkursa "Radām novadam" komanda ACS vēlas "vērst savu darbību uz šo vietu stāstiem, vēsturi un šarmu, apzinot šīs vietas, izveidojot to vēsturiskās attīstības aprakstu un veidojot šajās vietās pasākumus, kas palīdzētu stāstīt konkrētas vietas stāstu".

Stāsts atklātos kā mūzikā, tā ēdienā, kā arī dažādās aktivitātēs.

Jaunieši saredz, ka ar šo projektu būtu iespējams attīstīt lokālo tūrismu. "Rēzeknes novadā dzīvo ļoti daudz cilvēku, kurus saista gan interesanta satura pasākumi, gan vēsture, gan jaunu vietu atklāšana," stāsta Muizniece. Sākotnēji plānots veidot sadarbību ar jau esošajiem kontaktiem, kuru vidū esot gan dažādas organizācijas, gan mūzikas grupas.

Šobrīd komanda ir izveidojusi 12 pasākumu plānu un atradusi 12 interesantas degradētas teritorijas Rēzeknē un Rēzeknes novadā. Tāpat patlaban notiek izpētes darbs un potenciālo investoru un sadarbības partneru meklējumi.

"Tā kā mūsu izvēlētās vietas tiks pētītas, veidojot arī aprakstus un stāstus par tām, domājam, ka pašvaldības – pilsētas un novada – varētu būt ieinteresētas kaut vai šī kultūrvēsturiskā mantojuma apkopojuma dēļ," pieļauj komandas pārstāve.

Komandu bez Muiznieces veido vēl trīs dalībnieki – Jānis Biguns, Ernests Skruļs un Edgars Provejs. Komandas kapteine ikdienā strādā Latgales reģionālajā televīzijā. Tieši darbs ļāvis apzināt daudzas skaistas, bet pamestas teritorijas. Jauniete šobrīd arī studē Vidzemes Augstskolā starptautiskā tūrisma pasākumu vadību.

Biguna profesionālā darbība saistās ar kulinārijas sfēru, kurā jaunietis darbojas jau sen, un ir vairākkārt apliecinājis savus kulināros talantus, kas, kā stāsta Muizniece, projekta ietvaros ļaus izveidot arī "objekta vai vietas īpašo garšu".

Savukārt Skruļs un Provejs aktīvi darbojas kultūras, mūzikas un dejas jomā. Abi jaunieši iesaistās gan novada darbā, gan arī paši pēc savas iniciatīvas organizē dažādus pasākumus. Šajā projektā galvenais dalībnieku devums būs mūzikas izvēle un nodrošinājums pasākumu gaitā.

Konkursa mērķis ir dot iespēju apliecināt sevi talantīgiem un uzņēmīgiem Latvijas jauniešiem, izstrādājot un īstenojot dažādus biznesa projektus Latvijas novados.

Konkursu organizē biedrība "Radām novadam" sadarbībā ar portālu "Delfi". Konkurss īstenots "Erasmus+: Jaunatne darbībā" un Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2017. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!