Foto: Shutterstock

Konkursa "Radām novadam" dalībnieki turpina attīstīt un nākt klajā ar idejām, kā veicināt tieši sava izvēlētā novada attīstību. Portāls "Delfi" turpina iepazīstināt ar jaunajām uzņēmēju komandām, kas izvēlējušās attīstīt savu novadu, uzsākot ražošanu.

Jauniešu biznesa projektu konkursā "Radām novadam" šogad iesaistījušās vairāk nekā 60 komandas, kas vēlas savas idejas realizēt 37 Latvijas novados.

Konkursa mērķis ir dot iespēju apliecināt sevi talantīgiem un uzņēmīgiem Latvijas jauniešiem, izstrādājot un īstenojot dažādus biznesa projektus Latvijas novados.

Par citām komandām, kas plāno attīstīt novadu, uzsākot ražošanu, var lasīt šeit. Par jauniešiem, kuri izvēlējušies attīstīt savu novadu, piedāvājot kā vietējiem, tā viesiem jaunas atpūtas iespējas, var lasīt šeit. Savukārt ar konkursa komandām, kas nākušas klajā ar idejām, kā savā novadā veicināt tūrisma attīstību, var iepazīties šeit.

Konkursu organizē biedrība "Radām novadam" sadarbībā ar portālu "Delfi". Konkurss īstenots "Erasmus+: Jaunatne darbībā" un Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2017. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.

Ar pesto mērcītēm veicinās Rūjienas novada garšas atpazīstamību


Foto: Shutterstock

Komanda "Rūjienas garša" Rūjienas novadā plāno uzsākt pesto mērcīšu ražošanu, izmantojot pēc iespējas vairāk Latvijā audzētu produktu.

Kā portālam "Delfi" atklāj komandas pārstāvis Jānis Pirsko, jaunie uzņēmēji vēlas uzsākt dažādu pesto mērcīšu ražošanu, tostarp bazilika pesto, vegāno pesto ar ķirbja sēklām un pesto ar saulē kaltētiem tomātiem. Jaunieši apņēmušies radīt mērcītes, izmantojot pēc iespējas vairāk Latvijā ražotu produktu.

Jaunie uzņēmēji cer, ka pesto ražošanas veicinās Rūjienas novada dzīves kvalitāti un dažādos uzņēmējdarbības vidi novadā. "Ar šo ideju plānojam attīstīt ražošanu novadā, kā arī veicināt citu novada lauksaimnieku ražošanas dažādošanu, iepērkot no tiem pesto mērču sastāvdaļas," uzsver Pirsko.

"Ilgtermiņā sevi redzam kā vienu no atpazīstamākajiem novada uzņēmumiem. Vēlme ir panākt to, lai Latvijas klienti mūsu produkciju asociētu ar Rūjienu un garšām, kas no tās nāk," turpina komandas pārstāvis.

Produkta mērķauditorija ir ēdienu gatavotāji, kuri "vēlas saviem ēdieniem piešķirt un izmēģināt arvien jaunas garšas". Vaicāts, kā tiks piesaistīti produkta patērētāji, Pirsko uzsver, ka lietā tiks liktas komandas pārdošanas prasmes un pieredze.

Jaunieši biznesa plānu ir teju kā pabeiguši, tāpat jaunie uzņēmēji ir uzrakstījuši un iesnieguši projektu ražošanas iekārtu iegādei.

"Zinu, ka pašvaldība ir atvērta un pretimnākoša jaunajiem uzņēmējiem, kuri ir gatavi sevi pierādīt un darboties, tāpēc ceru, ka arī šis būs viens no tiem gadījumiem, jo vēlamies popularizēt Rūjienu kā vietu, no kurienes nāk neatkārtojamas un īstas garšas kā to jau ir izdarījis "Rūjienas saldējums"," cerību pauž komandas "Rūjienas garša" pārstāvis.

Komandu bez Pirsko veido vēl trīs dalībnieki: Žanete Karpa, Pēteris Uzārs, savukārt kā mentors komandā darbojas Aldonis Elksnis.

Rēzeknes novadā jaunieši gatavi izcelt gaismā sen aizmirstu latvisku ēdienu


Foto: PantherMedia/Scanpix

Komanda "Mrs Bean" Rēzeknes novadā plāno radīt konkurētspējīgu patikas pārstrādes uzņēmumu, kas ražos pārtikas produktus, kas ir ne tikai piemēroti cilvēkiem ar pārtikas nepanesībām, alerģijām, veģetāriešiem un vegāniem, bet ikvienam patērētājam.

"Pamatideja ir radīt inovatīvu, veselīgu, garšīgu un patērētājam viegli pieejamu produktu ar augstu uzturvērtību no Latvijā audzētām, bet vēl līdz šim plaši neizmantotām izejvielām – lauku pupām un dažādām sēklām jebšu no vecām pūra lādēm izcelt gaismā sen aizmirstu latvisku ēdienu, kam piešķirts mūsdienīgs mirdzums," portālam "Delfi" klāsta komandas pārstāve Ingūna Strode.

Ideja radusies, dzīvojot ārzemēs, kur, kā stāsta Strode, šāda veida produkti ir ātri, ērti un viegli pieejami, "tāpēc atgriežoties mājās bija maza vilšanās un reizē vēlme uzlabot situāciju".

"Vēlāk lauku mājā tika uzieta kaste ar lauka pupām, savelkot kopā pārtikas zināšanas, mākslas iztēli, tradicionālo ar moderno un dažām burvestībām virtuvē tika radīts produkts – pupu plācenīši, kas tagad tiek piemēroti industriālai ražošanai," skaidro komandas pārstāve.

Ar savu ideju jaunie uzņēmēji cer attīstīt ražošanu novadā. "Sevi tuvākā vai tālākā nākotnē redzam kā Latvijā un pasaulē inovatīvu, zaļi domājošu un konkurētspējīgu uzņēmumu. Vēlamies ražot ne tikai pārtikas produktus, bet veicināt arī lauksaimniecības attīstību reģionā, patērētāju izglītošanu un veselīgu dzīvesveidu," uzsver Strode.

Īpašu uzmanību jaunieši grib pievērst cilvēkiem, kam ir pārtikas nepanesības un alerģijas, veģetāra, vegāna un veselīga uztura piekritējiem, kā arī plānots produktu baudāmu padarīt arī tipiskiem "gaļas cilvēkiem".

Šobrīd komanda cītīgi strādā ar biznesa plāna izveidi un ir tirgus izpētes procesā.

Vaicāta, kāpēc izvēlēts savu darbību sākt Rēzeknes novadā, Strode norāda, ka komandas dalībnieki nāk no kādreizējā Rēzeknes rajona. Vienlaikus Rēzeknes novads ir Latgales sirds, kas ir "viegli sasniedzama no visām pusēm, ar infrastruktūru, kas nemitīgi tiek uzlabota, jo ceļi ir arī vieni no galvenajiem tālāk uz Krievijas robežu".

Komandu veido četri cilvēki, kuri, kā teic Strode, ir savā starpā cieši saistīti, bet katrs specializējas savā jomā. "Mūs vieno ne tikai kopīga biznesa ideja un mērķis, bet arī uzvārds un deguni mums visiem ir ļoti līdzīgi, proti, esam viena ģimene," klāsta komandas pārstāve. Komandā bez Ingūnas vēl startē Jānis, Daiga un Druvis.

Jaunie uzņēmēji vēlas attīstīt ražošanas nozari Pārgaujas novadā


Foto: PantherMedia/Scanpix

Komanda "Emulatori" plāno attīstīt ražošanas nozari Pārgaujas novadā.

Pagaidām komandai vēl nav vienas konkrētas idejas, kā attīstīt ražošanu. Sākotnēji komanda startējusi ar ideju ražot veselīgas limonādes, dzērienu kapsulas un koka vīna plauktus, taču komanda pie šīs idejas nav apstājusies un vēl notiek domapmaiņa.

"Ir vēlme veidot kaut ko, ir vēlme kurināt valsts ekonomiku – vismaz palīdzēt tai. Un, protams, ir vēlme radīt novadiem, jo mēs visi esam tādi diezgan lieli novadu un reģionu mīlētāji," atzīst komandas pārstāvis Artis Spertāls.

Vaicāts, kāpēc izvēlēts tieši Pārgaujas novads, Spertāls skaidro, ka komanda lūkojusi pēc novada ap Valmieru, jo lielākā daļa topošo uzņēmēju pabeiguši Vidzemes Augstskolu. Izvēle kritusi par labu Pārgaujas novadam.

Jauniešu vēlme ir ražot un radīt. "Vēlme varbūt ir lielāka nekā spēja. Mums, iespējams, problēmu rada tas, ka visi ir strādājoši un daudz maz dzīvē apmierināti – nav tā, ka katru dienu sastaptos ar badu un gribētu to risināt. Varbūt pietrūkst tās problēmas, lai iedegtos acis meklēt risinājumu," spriež komandas pārstāvis.

"Ja mēs tiksim līdz idejas fiziskai realizācijai, tad tur noteikti būs kāda niša, kurā iesprauksimies, vai arī būsim vismaz par 50% labāki nekā alternatīva. Citādi jau īsti nav jēgas taisīt vēl vienu Centrāltirgu blakus esošajam," smej Spertāls.

Komandā bez Spertāla vēl startē Edmunds Jansons, Jānis Vītoliņš, Līga Bērzkalne un Elīza Akmene.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!