Foto: DELFI
Lidostā "Rīga" iecerēti trīs reizes lielāki tēriņi par drošību, sadārdzināsies maksa par lidojumiem, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Lidostas "Rīga" Rīga Drošības departamenta direktors Raimonds Lazdiņš no nākamā gada iecerējis lidostas drošībai tērēt 10 miljonu latu gadā, pašreizējie izdevumi ir 3,5 miljoni. Lai to finansētu, lidosta valdībai virzot noteikumu projektu, kas paredz ieviest drošības maksu 9 eiro (apmēram seši lati) apmērā, ja naudu no pasažieriem iekasē aviokompānijas un 10 eiro (apmēram septiņi lati), ja to dara pati lidosta, vēsta raidījums.

Lazdiņš savus aprēķinus pamatojis ar pārliecību, ka nākamgad pasažieru skaits saruks par 40%. Ja tas saglabātos pašreizējā līmenī – 2,5 miljoni gadā, tad no viņa iecerētajām nodevām lidosta iekasētu 17 miljonus latu gadā, vēsta raidījums.

Nodevas ieviešanu lidosta pamatojot ar to, ka sarukusi valsts dotācija, vēsta raidījums. Pie vainas esot arī aviokompāniju parādi - "Raynair" ir parādā 700 000 latus, bet nacionālā lidsabiedrība "airBaltic" – 12 reižu vairāk. Nacionālā aviokompānija jau bija parādā septiņus miljonus, taču šogad tā atkal pārstāja maksāt, parādu palielinot vēl par pusotru miljonu latu, vēsta raidījuma.

Valdības locekļiem iesniegtajos aprēķinos Lazdiņš personāla izmaksām papildus ieplānojis 4,4 miljonus, sakariem, remontiem un konsultācijām – 1,2 miljonus, nolīgtajām firmām pusotru miljonu un investīcijām – 1,7 miljonus. Detalizēts izlietojums netiek atklāts, vēsta raidījums.

Ar saviem plāniem Lazdiņš devies pie valdības, taču par tiem neesot informēt savu priekšnieku, lidostas valdes priekšsēdētāju Arni Luhsi. Sarunā ar "Nekā personīga" Luhse par ieceri ieviest septiņu latu nodevu neko nezināja un bija pārliecināts, ka lidostas drošībai pietiek ar līdzšinējiem tēriņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!