Foto: Shutterstock

Ceturtdien Rīgā norisinās starptautiska konference komersantiem "Krievijas iestāšanās Pasaules Tirdzniecības organizācijā – biznesa iespējas", informēja Ekonomikas ministrija.

Pasākumu rīkos Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru un Eiropas Komisiju.

Krievijas uzņemšana PTO Latvijai ir jo īpaši nozīmīga, ņemot vērā, ka abu pušu tirdzniecības un ekonomiskās attiecības tiks balstītas uz daudzpusējās tirdzniecības sistēmas principiem. Turklāt šis solis kalpos par priekšnoteikumu efektīva divpusējā ES - Krievijas Partnerības un Sadarbības līguma noslēgšanai un tirdzniecības attiecību padziļināšanai nākotnē, norādīja Ekonomikas ministrija.

Krievija ir viens no nozīmīgākajiem Latvijas ārējās tirdzniecības partneriem ar vairāk kā 10 % no kopējā eksporta, kas ierindo to trešajā vietā aiz Lietuvas un Igaunijas. Turklāt par spīti ekonomiskajai lejupslīdei pēdējos piecos gados Latvijas eksporta rādītāji caurmērā ir kāpuši vidēji par 15% precēm un 10% pakalpojumiem.

Pie Latvijai nozīmīgākajiem ieguvumiem no Krievijas dalības PTO var minēt saistības ar 2013.gada 1. jūliju atcelt diskriminējošo dzelzceļa kravu pārvadājumu tarifu politiku, ievērojami samazināt eksporta nodevas apaļkokiem, kā arī uzlabot tirgus pieejamības nosacījumus tradicionāli ārējos tirgos konkurētspējīgām un perspektīvām Latvijas precēm (dzērieniem, t.sk. alkoholiskajiem, farmācijas izstrādājumiem, mašīnas un mehānismiem, kokrūpniecības izstrādājumiem u.tml.) un pakalpojumiem (auto kravu pārvadājumiem, dzelzceļa kravu pārvadājumiem u.tml.).

Konferences laikā plānots pārrunāt virkni ārējā tirdzniecībā ar Krievijas iestāšanās procesu PTO saistītus jautājumus, t.sk. attiecībā uz izmaiņām importa un eksporta tarifos, rūpniecības un lauksaimniecības preču tirdzniecības nosacījumos (tirdzniecības tehniskais regulējums, sanitārās un fitosanitārās prasības u.tml.) un muitas jautājumos, kā arī Latvijas eksportētājiem pieejamos atbalsta pasākumus. Turklāt tās ietvaros ikvienam dalībniekam būs lieliska iespēja uzrunāt sev aktuālus jautājumus. Konferenci atklās ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Krievija ir lielākā pasaules ekonomika, kas līdz šim nebija pievienojusies PTO. Pēc 18 gadus ilgušām sarunām 2011. gada 16. decembrī PTO 8. Ministru konferencē tika atbalstītas tās iestāšanās saistības, kas paredz virkni uzlabojumu tās ārējās tirdzniecības nosacījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!