Foto: DELFI
Būvmateriālu ražotājiem ir zināma piesardzība par 2015.gadu un nav pārliecības, ka šis gads būs tikpat labs kā pērnais, pastāstīja Būvmateriālu ražotāju asociācijas (BRA) izpilddirektors Leonīds Jākobsons.

"Šeit pat nav runa par sankcijām pret Krieviju, bet pamatā tas ir rubļa kursa kritums. Mēs nerunājam par politisko, bet ekonomisko pusi. Valūtas kurss ietekmē daudz vairāk nekā parējie faktori," teica asociācijas izpilddirektors, norādot, ka eksporta apmērs uz Krieviju salīdzinoši ar citām nozarēm ir neliels, taču rubļa kurss ietekmē arī Eiropas valstis, uz kurām tiek eksportēta produkcija.

Jākobsons pastāstīja, ka pērn asociācijas uzņēmumu ražošanas apgrozījums bija 551,65 miljoni eiro, kas ir par 2,7% vairāk nekā 2013.gadā, savukārt produkciju uzņēmumi eksportēja 389 miljonu eiro apmērā, kas ir par 6,2% vairāk nekā gadu iepriekš. Saražotās produkcijas apmēra pieaugums esot tieši saistīts ar eksportu, kas veido 70-80% no kopējās realizācijas.

Viņš norādīja, ka pieaugums ražošanā un eksportā bijis ik gadu, izņemot 2013.gadu, kad Liepājas metalurģijas uzņēmums "Liepājas metalurgs" pārtrauca darbību, jo tā īpatsvars būvmateriālu ražošanā bija ļoti liels.

Savukārt, runājot par investīciju apmēra sarukumu pērn par 5,4% salīdzinājumā 2013.gadu, asociācijas izpilddirektors skaidroja, ka būvmateriālus ražojošie uzņēmumi būtiskas investīcijas veica ekonomikas krīzes laikā, ieguldot jaunu ražotņu izveidē. Tagad kompānijas investē ražošanas modernizācijā vai jaunos produkcijas veidos.

Tāpat viņš pastāstīja, ka nozarē pieaug nodarbināto skaits, jo aug ražošanas apmēri - nepieciešams piesaistīt jaunus strādniekus un nodarbināto skaits pieaug ik gadu.

2013.gadā BRA uzņēmumu ražošanas apgrozījums bija 537,33 miljoni eiro, produkcija tika eksportēta 366,4 miljonu eiro apmērā, savukārt investīcijas bija 39,21 miljons eiro, liecina asociācijas dati.

BRA veidota ar nolūku veicināt valsts atbalstu nozarei gan iekšējā, gan eksporta tirgos, rosināt vietējo materiālu izmantošanu būvniecībā un ieviest vienotus būvmateriālu kvalitātes standartus, stiprinot Latvijā ražotu būvmateriālu reputāciju. Asociācija apvieno 18 būvmateriālus ražojošos uzņēmumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!