Foto: Publicitātes foto

"Sadales tīkls" apgrozījums pērn bijis 304,5 miljoni eiro jeb par 8,1 miljonu eiro vairāk nekā 2020. gadā, savukārt peļņa – 10,4 miljoni eiro jeb par gandrīz 53% mazāk nekā gadu iepriekš, liecina "Sadales tīkla" nerevidētais finanšu pārskats par 2021. gadu.

Vislielāko ietekmi uz uzņēmuma finanšu rādītājiem pērn radījis vidējās svērtās elektroenerģijas cenas pieaugums par 166%, strauji kāpinot izmaksas par iegādāto elektroenerģiju – kopējais izmaksu pieaugums veidoja 94% pret pērno gadu.

Elektroenerģijas sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" sadalītās elektroenerģijas apjoms pērn bijis 6470 gigavatstundas (GWh), kas ir par 3% vairāk nekā gadu iepriekš.

"Sadales tīkls" pērn īstenojis plānotos elektrotīkla uzturēšanas un investīciju projektus, pilnveidojis elektrotīkla digitālos un tehnoloģiskos risinājumus. 2021. gadā rekonstruētas elektrolīnijas 2272 kilometru garumā, elektrotīkla pārbūvē un atjaunošanā ieguldot 57,1 miljonu eiro. Viedā tīkla attīstībā ieguldīti 5,2 milj. eiro un elektrotīklā uzstādīts vēl 131 tūkstotis viedo skaitītāju, kopējam skaitam sasniedzot jau 971,7 tūkstošus jeb 90,1% no kopējā "Sadales tīkla" skaitītāju parka. Līdz 2022. gada beigām viedo skaitītāju uzstādīšanas programmu plānots noslēgt, nodrošinot ikvienam klientam attālinātu datu nolasīšanu un pieeju detalizētiem elektrības patēriņa datiem.

"2021. gads bijis izaicinājumiem bagāts. Bijām gatavi Covid-19 pandēmijas ierobežojumu turpinājumam, taču līdztekus nāca arī iepriekš nepieredzēta energoresursu cenu krīze. Pieredzējām gan negatīvas elektrības cenas biržā, gan vēl nebijušus cenas lēcienus. Arī 2022. gads būs izaicinājumiem bagāts gan saistībā ar strauju pāreju uz zaļās enerģijas ražošanu, kas nesīs izaicinājumus elektrības sadales sistēmai, kurai jānodrošina vienlīdzīgi un taisnīgi nosacījumi visiem sistēmas lietotājiem, gan arī saistībā ar ģeopolitisko situāciju, kas, kā vēl nekad iepriekš, aktualizējusi jautājumu par enerģētisko neatkarību," teic "Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs un izpilddirektors Sandis Jansons.

Uzņēmumā norāda, ka pērn īstenotās aktivitātes ļāvušas uzlabot arī elektroapgādes kvalitātes rādītājus. Sadales sistēmas vidējais elektroenerģijas piegādes pārtraukuma ilgums vienam lietotājam 2021. gadā samazinājies par 11 minūtēm – no 219 minūtēm 2020. gadā uz 208 minūtēm pagājušajā gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!