Foto: F64

Noslēgusies Brīvības pieminekļa izgaismošanas projekta izstrāde un sākti būvdarbi. Izgaismošanas un tā apkārtnes labiekārtošanas projekta realizēšanu veiks Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas gaisma", bet AS "Būvuzņēmums Restaurators" nodrošinās vispārējo būvdarbu vadīšanu. Projekta realizācija tiek veikta par privāto ziedojumu, Rīgas pašvaldības un valsts budžeta līdzekļiem.

Šobrīd projekta pabeigšanai iztrūkst 25 tūkst. eiro, saka Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonda valdes loceklis Sandis Bērtaitis. Pēc viņa teiktā, projekta sākotnējā izmaksu tāme, izstrādājot projektu ar māksliniecisku izgaismojumu un tā tehnoloģiskā realizācija ir aptuveni 350 tūkst. eiro bez PVN, no kuriem privātos ziedojumos savākts nedaudz vairāk par 70,9 tūkst. eiro. Daļu nepieciešamo līdzekļu nodrošina Latvijas valsts un Rīgas domes līdzfinansējums. No diviem Latvijas uzņēmumiem Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonds ziedojuma veidā saņems speciāli Latvijā izgatavotus apgaismojuma balstus un LED tipa izgaismojuma prožektorus.

Galvaspilsētas pašvaldības aģentūra "Rīgas gaisma" nodrošinās šī projekta īstenošanu, un Rīgas dome piedalās ar 120 tūkstošu eiro finansējumu, gandarījumu pauž Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis

"Rīgas gaisma" nodrošinās esošo apgaismes balstu un gaismekļu demontāžu, esošo koku aizsardzību būvdarbu laikā, pamatu izbūvi jaunajiem apgaismes balstiem atbilstoši būvprojekta risinājumiem. Tāpat tiks veikta tehnoloģijai atbilstošu jaunu apgaismes balstu un gaismekļu montāža, kā arī pazemes infrastruktūras izbūve – bruģa demontāža, tranšejas izbūve, kabeļu iegāde un montāža, informācijas sinhronizācijas un optiskā kabeļa izveide.

Brīvības piemineklis ir tautas brīvības simbols, kam arī diennakts tumšajā laikā jātop gaišam. Tādēļ 2018. gada nogalē domubiedru grupa pēc bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera iniciatīvas nodibināja Brīvības pieminekļa izgaismošanas fondu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!