Foto: LETA

Ceturtdien AS "Latvenergo" akcionāru ārkārtas sapulcē pieņemts lēmums samazināt uzņēmuma vadības atalgojumu. Turpmāk atalgojums par "Latvenergo" valdes priekšsēdētāja un izpilddirektora pienākumu pildīšanu nepārsniegs 4640 latus, portālu "Delfi" informēja uzņēmuma preses pārstāve Ivita Bidere.

Tika nolemts, ka "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs par "Latvenergo" galvenā izpilddirektora amata pienākumu izpildi saņems mēnešalgu - 1856 latus, bet kā valdes priekšsēdētājs - vēl 2784 latus. Iepriekš viņa atalgojums bija noteikts ap 8900 latiem.

"Latvenergo" valdes locekļu atalgojums ir 2506 lati, informēja Bidere.

Akcionāri ceturtdien lēma, ka valdes loceklis Uldis Bariss par uzņēmuma Komercdirektora amata pienākumu izpildi saņems mēnešalgu 1670 latus, valdes loceklis Māris Kuņickis par Ražošanas direktora amata pienākumu izpildi no 1.janvāra saņems mēnešalgu 1670 latus, valdes locekle Zane Kotāne par Finanšu direktores amata pienākumu izpildi saņems mēnešalgu - 1670 latus, bet "Latvenergo" valdes loceklis Arnis Kurgs par Administratīvā direktora amata pienākumiem saņems mēnešalgu - 1670 latus.

Lēmums samazināt uzņēmuma vadības atalgojumu pieņemts, ņemot vērā pagājušajā nedēļā Saeimā pirmajā lasījumā akceptētos grozījumus likumā "Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām" un šonedēļ valdības izdarītās izmaiņas noteikumos par valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību valdes locekļu atalgojumu. Tas vienlaikus samērots ar vidējo atalgojumu nozarē un valdes locekļu vidējo atalgojumu kapitālsabiedrībās, kam ir līdzīgs neto apgrozījums, bilances kopsumma, darbinieku skaits.

Uzņēmums norāda, ka, sekojot līdzi sabiedrības diskusijai par "Latvenergo" valdes locekļu atalgojumu un situāciju pārrunājot ar ekonomikas ministru Danielu Pavļutu, uzņēmuma valde pagājušajā nedēļā ierosināja sasaukt akcionāru sapulci, lai atkārtoti pārvērtētu valdes locekļu atalgojumu.

Bidere papildināja, ka, atbilstoši jaunajai "Latvenergo" darbības stratēģijai, ieviešot funkcionālo vadības modeli, skaidrāk un atklātāk ir nodalīts valdes kopējo pienākumu un atbildības līmenis no katra valdes locekļa pienākumiem un atbildības uzņēmuma operatīvās vadības līmenī.

Līdzīgs pārvaldības modelis veiksmīgi funkcionē citos lielos uzņēmumos gan Latvijā, gan arī ārpus tās robežām.

Ja līdz šim "Latvenergo" valde solidāri nodrošināja koncerna meitassabiedrību - AS "Latvenergo", AS "Sadales tīkls", AS "Latvijas elektriskie tīkli", "Elektrum Lietuva" UAB, "Elektrum Eesti" OU, SIA "Liepājas enerģija" - stratēģisko vadību, tad, atbilstoši koncerna jaunajā attīstības stratēģijā formulētajiem un arī akcionāra noteiktajiem uzdevumiem, turpmāk tā nodrošinās arī "Latvenergo" kā elektrības ražotāja operatīvo vadību. Direktori par savu darbu atskaitās valdei un viņu darbības rezultātus stratēģijā noteikto mērķu pildīšanai reizi ceturksnī izvērtēs akcionārs.

Jau vēstīts, ka valsts uzņēmumi ar apgrozījumu, kas pārsniedz 40 miljonus latu, izmantoja iespēju no šā gada paaugstināt valdes locekļu atalgojumu. Šo iespēju izmantojušas kapitālsabiedrības "Latvijas Dzelzceļš", "Latvenergo", kā arī "Latvijas valsts meži".

Iepriekš LVM akcionāru ārkārtas sapulcē tika pieņemts lēmums samazināt valdes priekšsēdētāja un prezidenta Roberta Strīpnieka mēnešalgu, kā arī noteikt jaunus mēnešalgas apmērus valdes locekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!